Paradise Papers: detaljer om Apples skattearrangemang avslöjade i läckta dokument

0 Shares

Paradise Papers – en massiv cache av dokument som läckt ut till tidningar och journalister – avslöjar strategierna för skatteundandragande som används av miljonärer, miljardärer och företag runt om i världen. Läckage består av över 13 miljoner dokument, och den visar den finansiella strukturen och offshore-konton för många stora företag.

I listan ingår Apple – ett företag som redan är känt för att ha utnyttjat det “dubbla irländska” skattehålet i Irland för att massivt minska skatteräkningen. Paradise Papers visar att Apple använde sig av en annan skatteparadis efter att ha utsatts för kritik för sin exploatering av irländska skatter och en nedstängning av kryphålet.

Se även:

Fram till 2014 ledde Apple sin icke-amerikanska försäljning – som svarade för mer än hälften av sina intäkter – genom Irland, vilket gjorde det möjligt för den att aldrig betala mer än 5 procent skatt på sina utländska vinster. En undersökning av Europeiska kommissionen visade att ett av Apples irländska företag betalade bara 0,005 procent skatt.

Men efter exponering av och intresse för Double Irish-arrangemanget flyttade Apple i hemlighet viktiga delar av sin verksamhet till Jersey där de fortsatte att dra nytta av extremt låga skattesatser. Även om arrangemanget är helt lagligt kommer det fortfarande att väcka många frågor.

E-postmeddelanden mellan Apple och Appleby – offshore-finansföretaget mitt i Paradise Papers – visar att Apple ville hålla sin Jersey-verksamhet hemlig. Företaget flyttade Apple Operations International och Apple Sales International till Applebys kontor i Jersey, vilket effektivt gjorde det möjligt att undvika att betala miljarder i skatt.

Själva karaktären av de finansiella arrangemangen och detaljerna i Paradise Papers är otroligt komplicerade och analytiker arbetar fortfarande igenom dokumenten för att plocka upp exakt vad som händer. Men tidig analys tyder på att Apple Sales International (ASI) hade många av rättigheterna till Apples immateriella egendom. Genom att sälja rättigheterna från ASI i Jersey till ett annat Apple-företag på Irland skulle det irländska företaget kunna kompensera detta som en skatteavskrivning.

Med Tim Cook som tidigare sagt “vi är inte beroende av skattegimmicks” kommer Apple att ställas inför allvarliga förhör när fler detaljer kommer fram under de kommande dagarna.

Bildkredit: Tamisclao / Shutterstock

0 Shares