Phishing-attacker mot Apple-varumärket når 1,6 miljoner på sex månader

0 Shares

Nätfiske

Det har skett 1,6 miljoner nätfiskeattacker riktade mot Apples varumärke under första halvåret 2019. Detta är en ökning med nio procent jämfört med det totala antalet attacker som sågs förra året, vilket visar en växande trend.

Dessa siffror kommer från Kaspersky’s Threats to Mac Users Report 2019, som släpptes denna vecka, vilket visar antalet fall där användare möter bedrägliga webbsidor som använder Apples varumärke som en lura har ökat betydligt under de första sex månaderna av året.

Bland de vanligaste bedrägerierna är de som är utformade för att likna iCloud-gränssnittet och stjäla referenser till Apple ID-konton. Länkar till dessa attacker kommer vanligtvis från skräppostmeddelanden som utgör meddelanden från teknisk support. De hotar ofta att blockera användarkonton om de inte klickar på länken.

En annan utbredd bluff är användningen av skrämmande sidor som försöker övertyga användaren om att deras dator är under allvarligt säkerhetshot och att den bara behöver ett par klick och några dollar för att lösa problemen.

”Även om tekniskt sett är dessa bedrägerier inget nytt, tror vi att de utgör en ännu större fara för Apple-användare än liknande system mot användare av andra plattformar – som Windows eller Android”, säger Tatyana Sidorina, säkerhetsforskare på Kaspersky. “Det beror på att ekosystemet runt Mac-datorer och andra Apple-enheter i allmänhet anses vara en mycket säkrare miljö. Därför kan användare vara mindre försiktiga när de stöter på falska webbplatser. Samtidigt kan en lyckad stöld av iCloud-kontouppgifter leda till allvarliga konsekvenser – en iPhone eller iPad kan till exempel blockeras eller rensas av en skadlig användare, till exempel. Vi uppmanar användare av Apple-enheter att ägna mer uppmärksamhet åt alla e-postmeddelanden de får och som hävdar att de kommer från teknisk support, som begär dina uppgifter eller ber dig besöka en länk. “

Bland andra fynd är att det totala antalet phishing-attacker som upptäcktes under första halvåret 2019 på Mac-datorer skyddade av Kaspersky-lösningar var nästan 6 miljoner. Hela 2018 såg 7,3 miljoner träffar.

Av dessa 39,95 procent syftade till att stjäla användarnas ekonomiska data. Det är 10 procentenheter högre än första halvåret 2018. Vissa regioner hade fler macOS-användare drabbade av nätfiske än andra. Brasilien toppar listan med 30,9 procent av attackerade användare, Indien följer med 22,1 procent och Frankrike med 22 procent. Den mest aktiva skadliga programvaran som drabbade macOS-användare var variationer av Shlayer-familjen, som lyckades distribuera genom att förkläda sig som uppdateringar av Adobe Flash Player.

Du kan läsa mer på Securelist-bloggen.

Bildkredit: wk1003mike / Shutterstock

0 Shares