Premium ultrabooks och hybrid-enheter kommer att hålla PC-marknaden relevant

0 Shares

Surface-Pro-4-image-1

Kombinerade transporter av datorer, surfplattor och telefoner nådde 2,39 miljarder enheter 2015, enligt en ny rapport från Gartner, med en ökning till 2,54 miljarder enheter som förväntas för 2018. Som du förväntar dig svarar telefonförsändelser för de allra flesta enheter, 1,91 miljarder av dem för att vara exakt.

Rapporten säger att PC-leverantörer levererade sammanlagt 246 miljoner stationära datorer och bärbara datorer utan premium under 2015. Det ser inte bra ut på lång sikt, eftersom leveranser förväntas sjunka till 219 miljoner enheter 2018 för dessa två kategorier. Men PC-marknaden som helhet, som inkluderar stationära datorer, bärbara datorer som inte är premium och ultramobiler av premiumkvalitet, kommer att se en ökning av leveranser fram till slutet av 2018 till 312 miljoner enheter från 290 miljoner enheter 2015.

Premium-ultramobiler – avancerade ultrabooks som Apples MacBook Air och surfplattor / hybrid-enheter som Microsofts Surface Pro 4 – kommer att kompensera för den dåliga prestandan hos traditionella datorer, med leveranser som förväntas nå 92 miljoner enheter 2018, upp från 45 miljoner enheter 2015.

Det bör noteras att Gartner har valt att inkludera enheter som Surface Pro 4 i premiumkategorin ultramobiler, som i sig listas som “tillhörande” till PC-marknaden. Utan en mer omfattande kategorisering som denna kan sådana enheter passa i tablettkategorin, även om vissa varken är vanliga tabletter eller full-on-datorer, för att vara rättvisa.

I de fall sådana enheter saknar tangentbord är det inte nödvändigtvis lämpligt att de buntas tillsammans med de som har den här hårdvaran. Det handlar också om marknadsföring, som jag förklarade i kommentarsektionen i min tidigare berättelse om PC-transporter 2015 – även Microsoft kallar Surface Pro-enheter för “surfplattor” som kan ersätta din bärbara dator “, inte för datorer.

Linjerna kan vara suddiga, men hur som helst, med hjälp av detta märkningsschema, ser PC-marknadens tillstånd definitivt inte lika hemskt ut på lång sikt som när endast traditionella datorer med avancerade ultrabooks räknas. Detta bör också fungera som råd för att noggrant titta på antalet som erbjuds i framtida rapporter.

(När jag ursprungligen täckte IDC och Gartners nummer för PC-transporter 2015 antog jag felaktigt att hybridenheter och produktivitetsorienterade surfplattor som Surface Pro 4 inte inkluderades i Gartners nummer. Med ovanstående förklaring är det dock nu klart att Detta är fallet för Gartners egna rapporter. IDC väljer dock att räkna de så kallade “löstagbara tabletterna” separat, vilket ger en mindre rosig bild av marknaden under de kommande åren, så kom ihåg detta.)

“Ultramobile premium-enheter förväntas driva PC-marknaden framåt med övergången till Windows 10 och datorer byggda kring Intels Skylake-arkitektur”, säger Gartners forskningschef Ranjit Atwal. “Vi förväntar oss att företag kommer att distribuera Windows 10 snabbare än med tidigare Windows-uppgraderingar. Med tanke på den kortare test- och utvärderingsperioden kan många företag börja migrera i slutet av 2016. I slutet av 2017 vill många företag flytta lika mycket som 40 procent av sin installerade bas till nya Windows 10-enheter, huvudsakligen drivna av den överklagande hybridpekskärmen 2-1. Detta kommer att vara katalysatorn för tillväxt på PC-marknaden 2017 “.

De så kallade bas- och verktyget-ultramobilerna, som är Gartners tal för konsumentinriktade surfplattor som Apples iPad och Googles Nexus 9, kommer att se en blygsam ökning 2018 jämfört med förra året och växa till 198 miljoner enheter från 196 miljoner enheter. I år förväntas de leverera i lägre antal, 195 miljoner enheter för att vara exakta, men 2017-transporterna förväntas matcha 2015: s siffror.

Sist men inte minst har vi telefoner, de mest populära konsumentenheterna. Sändningarna förväntas öka till 2,03 miljarder enheter 2018, med smartphones som långsamt växer på bekostnad av bastelefoner. Faktum är att smartphones förväntas utgöra 82 procent av telefontransporterna i år, vilket motsvarar en 12-procentig ökning jämfört med föregående år. ”Användarna väljer också att byta ut inom den grundläggande smarttelefonkategorin utan att nödvändigtvis flytta till sluta smartphones, särskilt i Kina och andra tillväxtmarknader ”, tillägger Atwal.

I slutändan ser det ut som att marknaden för konsumentenheter, som inkluderar alla de ovannämnda kategorierna enligt Gartners uppfattning, bara kommer att drivas av ultramobiler och telefoner av högsta kvalitet, men av de två kommer bara de förra att erbjuda det största rummet att växa för leverantörer som vill gör ett stänk. Om du inte har märkt det förväntas leveranser av premium-ultramobiler öka med över 100 procent på tre år, vilket är mer än vad som kan sägas om telefoner.

0 Shares