Qualcomm vill förbjuda amerikansk iPhone-import eftersom Apple inte betalar licensavgifter

0 Shares

Qualcomm

Apple och Qualcomm är inte på bästa sätt. IPhone-tillverkaren har stämt Qualcomm för överbelastning av royalties och kräver 1 miljard dollar i ersättning. Chiptillverkaren har i gengäld stämt Apple för att ha förvärrat sina modem i iPhone 7 för att matcha prestandan hos liknande Intel-radioapparater.

Och nu vill Qualcomm ta saker till nästa nivå, eftersom det överväger att be International Trade Commission att förbjuda iPhone-import i USA. Om ITC går med på det skulle det potentiellt leda till miljarder och miljarder förlorade försäljningar för Apple och påverka dess planer för lanseringen av den nya iPhone.

ITC har befogenhet att införa ett förbud mot import till USA, men det gör också federala distriktsdomstolar. Enligt Bloombergs rapport behandlar ITC dock “ärenden snabbare”, vilket skulle spela till Qualcomms fördel här eftersom det försöker tippa balansen till sin fördel i eventuella förhandlingar det kan ha med Apple.

Men eftersom Qualcomm ännu inte har gjort en officiell begäran finns det en chans att ITC inte ens behöver fatta ett beslut. Vad vi verkligen vet är att chiptillverkaren befinner sig i en tuff plats efter att ha stämts av FTC för att ha använt konkurrensbegränsande metoder “för att införa tunga och konkurrensbegränsande leverans- och licensvillkor för mobiltelefontillverkare och för att försvaga konkurrenterna.”

Qualcomm har också handlat med Sydkoreas Fair Trade Commission, som böter den med 865 miljoner dollar för brott mot antitrustregler.

Eftersom Apple inte längre betalar royalty till Qualcomm, eftersom det slutade göra det i april, förlorar chiptillverkaren pengar, men det är inte villigt att erbjuda “rättvisa villkor” heller enligt Tim Cook, som tillade att “Qualcomm har inte gjort ett sådant erbjudande till Apple. Jag tror inte att någon kommer att besluta att anta iPhone baserat på det. Det finns gott om rättspraxis kring det ämnet. Men vi får se. “

Qualcomm har reviderat sina intäktsutsikter och sänkt 500 miljoner dollar i potentiella intäkter till följd av Apples beslut att inte längre betala royalty. Bloomberg noterar att om saker och ting inte ändras kan det före årets slut förlora en tredjedel av sina licensintäkter som ett resultat.

Fotokredit: jejim / Shutterstock.com

0 Shares