Rapporter om att Google skapar sin egen smartphone är skräp

0 Shares

Pojke skrattar sängminnestavladator

Det ryktas att Google arbetar med en egen smartphone som skulle hjälpa det att “dra åt greppet om mobil mjukvara och se att det konkurrerar direkt med iPhone”, enligt en rapport från The Telegraph. Informationen kommer från de vanliga “källor som är bekanta med diskussionerna”, som alltför ofta gör nyheter eftersom vissa medförfattare inte har några filter alls.

För människor som helt inte känner till mobilutrymmet skulle denna rapport vara vettig. Den har alla rätt ingredienser för det, men lyckligtvis använder man bara en liten dos sunt förnuft kan man omedelbart kalla denna rapport för vad det är – skräp. Här är varför.

Google, tro det eller inte, har redan ett ganska tätt grepp om mobil mjukvara via Android. Det kanske inte kan kontrollera allt som leverantörer gör med operativsystemet med öppen källkod, men det kan diktera villkoren som de måste gå med på för att sälja enheter med Play Store förinstallerat.

Den enda anledningen till att din Android-enhet har tillgång till Play-butiken är att Google har tillåtit det. Leverantörer kan inte installera vilka appar de vill ha på en smartphone eller surfplatta och sälja den till konsumenterna, eftersom de måste uppfylla vissa krav som Google ställer för att den ska få tillgång till skattkammaren som är sökjättens mobiltjänstpaket.

Om du inte känner till det är det i grunden en samling appar och tjänster som förvandlar en Android-enhet från ett nästan värdelöst skräp till en mycket kraftfull smartphone eller surfplatta. Utan dem kan du inte riktigt göra någonting – om du inte bygger din egen motsvarighet, som Amazon gör.

Dessutom kan en smartphone i sig göra lite för att Google ska “dra åt greppet om mobilprogramvara”, för det första är det bara en smartphone. Dess försäljning måste vara i hundratals miljoner enheter för att det ska ha någon effekt på Android-utrymmet, och det är extremt osannolikt att det är fallet. Google skulle ha bättre lycka till att försöka skapa Windows-telefoner än att sälja så många smartphones.

Kritisk massa är inte något som du associerar med en smartphone med Google-märke, för Google är inte riktigt ett hårdvaruföretag. Det vill egentligen inte sälja smartphones, surfplattor, bärbara datorer eller termostater, utan de tjänster som finns tillgängliga via dessa enheter. Google vill ha dig som programvaru- och servicekund, för det är där alla pengar är för det.

Och i den meningen får Google mycket bättre resultat genom att skriva koden som får leverantörer att välja Android och följa dess regler. När du har en armé av företag som är villiga att göra smartphones och surfplattor som drivs av din egen programvara, är det ingen mening att gå på det själv i de heta striderna på mobilmarknaden. För Google vilken spelare som leder diagrammen är irrelevant så länge de gör det med sin egen kod.

Låt oss komma till elefanten i rummet, vilket skulle vara Nexus. Till det okända är det ett märke av smartphones och surfplattor som kör Googles vision om Android men produceras av olika företag, Huawei och LG när det gäller de senaste medlemmarna i familjen. Google kanske inte dikterar alla detaljer som rör dessa enheter, men det behöver ändå bara några få viktiga punkter.

För Google är hårdvaran som helhet inte det viktigaste med Nexus-enheter, eftersom sådana enheter är avsedda att ge utvecklare en kraftfull testplattform och styra dem i en viss riktning (som att till exempel optimera appar för tabletter och surfplattor). De är också en nick till purister och entusiaster som älskar Google och hur det ser Android.

Google kan – och av vissa konton kommer – bli mer involverad i hårdvarusidan av Nexus-utvecklingsprocessen, men det kommer sannolikt att göra det mindre förändringar. Dess partners gör redan ett bra jobb med den här typen av enheter, och det är osannolikt att Google känner behov av att gå tillbaka till skrivbordet för att ändra allt.

Vad som är vettigt för Google att göra är att prata med fler mobiloperatörer för att få dem att sälja Nexus-enheter till sina kunder. Det är ett område där företaget inte riktigt har fokuserat på, även om det borde med tanke på hur dyra dess senaste Nexus är – mobiloperatörer kan sänka de initiala kostnaderna med hjälp av finansieringsalternativ och subventioner, vilket skulle hjälpa försäljningen till slut.

Google vill nog att leverantörer ska sluta röra sig med Android så mycket – vilket gör det svårt för användare att få de senaste uppdateringarna direkt – och att ha lite mer räckvidd skulle verkligen ge det mer kraft under förhandlingarna. Men att skapa en egen smartphone – det skulle inte vara en Nexus – att tävla i marknadens högsta slut verkar som en uppförsbacke som det är mycket svårt att vinna.

Smarttelefonmarknaden ser i detta skede ensiffrig tillväxt, vilket innebär att det är mycket svårt för en ny leverantör – vilket Google i princip skulle vara – att vinna betydande mark. Saker och ting har avgjort lite, och de enda ökningar av marknadsandelar som du ser är från kommande spelare som främst riktar sig mot stora marknader som Kina och Indien. Google är inte en av dem.

Google fokuserar vanligtvis på en handfull marknader när det gäller distribution av Nexus-enheter, och det beror på att det inte planerar att sälja massor av enheter. Om det händer, bra, men om det inte gör det, är det inte riktigt ett problem eftersom marginalerna sannolikt inte är så höga i första hand. Endast ett fåtal leverantörer tjänar stora pengar på att sälja smartphones, och de är främst Apple och Samsung.

Pengekvationen är också oerhört viktig, för när ett företag som Google vågar in på en ny marknad måste det ha en mycket god anledning att göra det. Med smartphones som skulle vara någon form av störning skulle det leda till en ökad försäljning, men det verkar osannolikt. Att bränna pengar för att bygga marknadsandelar i detta utrymme är, helt enkelt, dumt. Marginalerna krymper om vi går med det sjunkande genomsnittliga försäljningspriset, och i det avancerade utrymmet är det verkligen svårt att gå upp mot Apple och Samsung.

Nu när jag tog Apple in i diskussionen är det återigen mycket meningsfullt för Google att vilja konkurrera mot det direkt på hårdvarumarknaden. IPhone är en stor säljare, och den enda produktlinjen som har en chans att konkurrera med den är Galaxy S, som Samsung har tillbringat flera år på att marknadsföra till konsumenter. Att släppa en produkt som verkligen kan konkurrera med iPhone – ur ett försäljningsperspektiv – tar år och år, eftersom blivande leverantörer som Huawei och Xiaomi lär sig nu, och Google behöver helt enkelt inte besväret som följer med det.

Alla dessa saker läggs samman, och när du drar linjen är det svårt att se hur det är vettigt för Google att göra vad den rapporten hävdar. IPhone-elementet, som är en viktig del av rapporten, är en död giveaway att något är avstängt. Men, om Google faktiskt bygger en smartphone, skulle en bra anledning att göra det introducera en smartphone-medlem till Pixel-familjen.

Pixel-enheter riktar sig inte till genomsnittskonsumenten, eftersom de är prissatta. På sätt och vis är Pixel i grunden en Nexus-serie av enheter som designats av Google i sin helhet. Varumärkesmässigt skulle det vara vettigt för Google att konsolidera de två varumärkena i ett – Pixel – för att städa upp sin konsumentproduktlinje. Men ändå skulle det vara en sträcka att anta att en sådan smartphone skulle vara lika viktig i mobilutrymmet som rapporten antyder. Mer troligt skulle det handla om att felläsa informationen och göra en stor sak ur den som ett resultat.

Fotokredit: Ozgur Coskun / Shutterstock

0 Shares