Så här inaktiverar du SmartScreen i Windows 10

0 Shares

Windows 10 skrivbordsbakgrund

Windows 10 innehåller olika verktyg för att hålla dig säker, inklusive sådana som Windows Defender och Sandbox. För det mesta är dessa användbara verktyg som hjälper till att skydda din dator, men du kan mycket väl tycka att vissa är mer irriterande än hjälpsamma.

En sådan irriterande är SmartScreen, som används av Windows 10 för att blockera installationen av skadlig programvara. Det är åtminstone teorin. I praktiken tenderar verktyget att bara komma i vägen och sakta ner dig när du försöker installera en ny app. Så här inaktiverar du SmartScreen.

Se även:

Funktionen har funnits sedan före Windows 10-dagar, men genom åren har den inte bara blivit en del av Microsofts operativsystem utan också en del av dess Edge-webbläsare. SmartScreen ansvarar för att kontrollera de webbplatser du besöker i Edge och varnar dig om de är potentiellt farliga. Men även om du använder en annan webbläsare kan du mycket väl stöta på SmartScreen om du försöker köra en körbar fil som du har laddat ner.

Microsoft förklarar att:

SmartScreen kontrollerar filer som du laddar ner från webben mot en lista över rapporterade skadliga webbplatser och program som är kända för att vara osäkra. Om den hittar en matchning varnar SmartScreen dig för att din nedladdning har blockerats för din säkerhet.

Hittills så hjälpsam.

Men SmartScreen kan vara irriterande. Problem med anslutning eller problem med själva tjänsten kan göra SmartScreen oåtkomlig. Detta betyder inte att du släpps kontroller och bara kan gå vidare och installera vad du vill; du ser en varning som informerar dig om att SmartScreen inte kan nås oavsett om filen du vill köra är säker eller inte.

För alla som installerar mycket programvara är detta mer än lite irriterande, så du kanske bara vill inaktivera SmartScreen helt:

    Klicka på Start-knappen och starta Inställningar öppna Uppdatering och säkerhet

    Gå till Windows-säkerhet avsnitt Klicka App- och webbläsarkontroll

    Under Anseende-baserat skydd rubrik, klicka på Anseende-baserade-skydd inställningar

    Inaktivera Kontrollera appar och filer inställningen genom att flytta växeln till Av position Klicka Ja i säkerhetsdialogrutan som visas Du kan upprepa processen för SmartScreen för Microsoft Edge och SmartScreen för Microsoft Store-appar inställningar

Det är allt som finns i det. Om du skulle behöva återaktivera SmartScreen kan du helt enkelt vända stegen ovan.

Bildkredit: charnsitr / Shutterstock

0 Shares