Så här krypterar du hela ditt system – eller bara flyttbart media – med BitLocker i Windows 10 Professional

0 Shares

Din dator innehåller nästan säkert en stor mängd känslig data, oavsett om det är data relaterat till arbete eller personlig information. Datorsäkerhet tänks ofta på när det gäller att hålla hackare och virus borta, men du måste också tänka på att andra människor kan få fysisk tillgång till din maskin.

Det kan vara så att din dator är stulen; det kan vara så att någon hittar din dator obevakad och beslutar att få åtkomst till dina data; eller så kan du sälja din dator och glömma att torka hårddisken. Ingen av dessa scenarier utgör en säkerhetsrisk om du använder BitLocker-funktionen i Windows 10 Professional för att kryptera hela ditt system – det finns också BitLocker To Go som kan användas för att kryptera flyttbara media som USB-enheter.

SE ÄVEN:

Trots sin inneboende användbarhet för alla bestämde Microsoft sig för att göra BitLocker exklusivt för den professionella versionen av Windows 10 – ett bra incitament att uppgradera! Och även om BitLocker har förmågan att säkert skydda dina privata och känsliga data från nyfikna ögon, är funktionen behagligt enkel att använda … när du vet hur, det är!

Naturligtvis finns det många verktyg du kan använda för att kryptera och skydda dina filer eller till och med hela din hårddisk, men fördelen med att använda BitLocker är att den är integrerad i Windows 10 Professional (som kan vara din för bara 39,99 $ / 39,99 £) ), så det finns inget behov av ytterligare programvara.

Kryptera din hårddisk med BitLocker

BitLocker är en av få anledningar till att du fortfarande behöver använda kontrollpanelen i Windows 10, eftersom det är här verktyget finns. Det snabbaste sättet att komma åt det är att klicka på Start-knappen, skriv BitLocker och klicka på Hantera BitLocker länk som visas. Du kommer då att presenteras med en lista över enheter som kan krypteras.

Klicka på Aktivera BitLocker länk bredvid den enhet du vill kryptera. Ett annat alternativ är att högerklicka på en enhet i Utforskaren och välja Aktivera BitLocker alternativ i snabbmenyn. Nästa sak du behöver göra är att säkerhetskopiera din återställningsnyckel så att du aldrig tappar åtkomst till dina data. Du kan välja mellan att spara nyckeln i ditt Microsoft-konto, spara den lokalt som en fil eller skriva ut den. Du kan till exempel välja att spara nyckeln till en USB-enhet så att data endast kan nås och dekrypteras när den finns.

Nästa steg är att välja precis vad som ska krypteras. Microsoft rekommenderar att man använder den snabbare metoden att bara kryptera använt diskutrymme på nya datorer, medan det långsammare alternativet att kryptera hela enheten rekommenderas för äldre system. Slutligen måste du välja vilken typ av kryptering som ska användas – antingen “nytt krypteringsläge” eller “kompatibelt läge”.

Med detta gjort kan du starta krypteringsprocessen och säkra innehållet på din enhet.

Kryptera flyttbart media med BitLocker To Go

Metoden för kryptering av flyttbara medier är mycket lika. Anslut den enhet som du vill skydda, klicka på Start-knappen, skriv BitLocker och klicka på Hantera BitLocker länk. Den här gången, se till Flyttbara datanheter – BitLocker To Go och klicka på Aktivera BitLocker länk bredvid den enhet du vill kryptera och ange sedan hur du vill kunna låsa upp enheten. Även om det är möjligt att använda ett smartkort för att låsa upp är ett lösenord ett enklare alternativ – kryssa för det här alternativet och ange sedan och bekräfta lösenordet innan du klickar Nästa.

Som med hårddiskkryptering har du olika sätt att säkerhetskopiera din återställningsnyckel om du tappar ditt lösenord och du kan välja mellan att kryptera endast använt utrymme eller allt. När det gäller flyttbara media är det en bra idé att välja den kompatibla krypteringsmetoden om du vill kunna komma åt enheten med datorer med äldre versioner av Windows installerat – men den nya metoden är säkrare och rekommenderas för ökad sinnesro.

Du kan sedan starta datakrypteringsprocessen, och när den är klar kan enheten endast nås om rätt lösenord anges.

Uppgradera till Windows 10 Pro och spara 80 procent från MSRP!

Vanligtvis är uppgradering från Windows 10 Home till Windows 10 Pro ganska dyr. Men vi har en hel del åt dig: skaffa en Windows 10 Pro-licensnyckel för en dator för bara 39,99 $ / 39,99 £, vilket sparar massiva 80 procent av MSRP.

Du kan använda nyckeln på en nyinstallation av Windows 10 Pro eller uppgradera din befintliga (och fullt aktiverade) version av Windows 10 Home utan att behöva installera om Windows och behålla alla dina filer och program. För att göra detta, navigera till Start > inställningar > Uppdatering och säkerhet för att säkerställa att Windows 10 är helt uppdaterad, välj sedan Aktivering i den vänstra rutan och klicka Byt produktnyckel för att ange din nya produktnyckel och låsa upp alla de fantastiska funktionerna i Windows 10 Pro.

Fotokredit: sarayut_sy / Shutterstock

0 Shares