Samsung Galaxy Zoom och Nokia EOS: en ny sort av kameratelefoner

0 Shares

Att pressa en kamera i en telefon kommer alltid att vara en kompromiss, men ett par kommande modeller ser ut att erbjuda mycket bättre bildkvalitet och mångsidighet än vad vi är vana vid.

En ny läckt bild som påstår att visa Nokia EOS: s kropp helt och hållet bekräftar (förutsatt att det är legitimt) att den kommer att ha en 41MP PureView-kamera med Zeiss-optik, samma som används av Nokia 808. Avgörande är dock att den kommer att skrova den inuti en mycket tunnare, snyggare kropp, och telefonen kommer att köra Windows-programvara snarare än den klumpiga, föråldrade Symbian.

På 808 skördar PureView-sensorn faktiskt några megapixlar: om du tar bilder i 4: 3-format är bilderna 38MP stora; i 16: 9 är de 34MP. Men det är fortfarande mycket mer detaljerat än du får från 5MP, 8MP eller till och med 13MP-kameror som du hittar på konkurrerande smartphones. Det större pixelantalet innebär att du kan beskära foton utan att förlora detaljer – vilket ger dig ett sätt att “zooma” utan ett zoomobjektiv.

Samsung Galaxy S4 Zoom går naturligtvis ett steg längre genom att faktiskt slänga ett 10x optiskt zoomobjektiv på en Galaxy S4 (om än en som har beskurits lite i avdelningen för specifikationer och funktioner). Så det är en pek-och-skjut kompakt kamera som också råkar vara en kraftfull Android-smartphone.

Vi förväntar oss att ta hand om Galaxy S4 Zoom (och möjligen en Android-driven spegelfri kamera) vid nästa veckas Samsung-evenemang. Nokia EOS är emellertid fortfarande inte officiellt bekräftat, men mer information verkar vara avsedd att läcka ut under de kommande veckorna.

[Via Engadget]

0 Shares