Samsung Omnia 7 i8700 recension

0 Shares

Trots Microsofts noggranna design- och funktionsprotokoll har den första glutan av Window Phone 7-telefoner vardera sina egna talanger. HTC HD7: s monsterskärm är inriktad på att titta på video, den 8MP-toppande HTC Mozart är snapparens val medan LG Optimus 7 har några uppfinningsrika appar. Slutligen sticker Samsung Omnia 7 ut från sina stallkamrater med en stor, 4-tums AMOLED-skärm med näthinnan.

Elegant på 11 mm, väger 138 g och pryder ett slitstarkt bakre batterilock av metall, och den här Samsung-smarten skapar en bra balans mellan kvalitetslyft och fickvänligt pund. Dess styva linjer är också en välkommen kontrapunkt mot dess kurvigare WP7-rivaler, även om den glidande USB-portfliken förkortar byggkvaliteten medan den försiktigt konkava hemknappen är upprörande från iPhone.

Super skärm

Även med samma 480×800 pixelupplösning som HD7 är Omnia 7: s 4-tums Super AMOLED-skärm mycket överlägsen. OK, det skryter inte detaljerna i Apple iPhone 4-skärmen men dess rika och levande färg är slående. Med ingen bakgrundsbelysningsteknik sparar det också på batteriet. Använd telefonfunktionerna rikligt och det kan till och med fungera nästa dag.

Ju mer vi använder Windows Phone 7-gränssnittet, desto mer gillar vi det. Det spelar samma sak på alla WP7-smartphones utan plats för tillverkarens att skapa sina egna skinn. Men åtminstone vet du vad du får, och dess stora, sida vid sida anpassningsbara startskärm och centraliserade nav är intuitiva och tydliga att använda.

Naturligtvis är det nya WP7 OS inte utan niggles: det finns ingen riktig multitasking för enkel växling mellan appar eller stöd för Flash 10.1-video när du surfar till att börja med. Och med bara cirka 3 500 appar att ladda ner från MarketPlace är det på allvar bakom rivaliserande OS för val. Men med Microsofts starkt stödda utvecklare förväntar vi oss att detta kommer att öka och snabbt.

Inte ‘appy

Precis som HTC och LG har Samsung skapat sin egen apphämtning ‘Zone’ och inbäddat några appar på luren. Tyvärr är apparna ur lådan inte lika övertygande som sina konkurrenter med Nu, ett väder-, nyheter- och lagerflöde och fotodelning för att ladda upp snaps till Facebook, Flickr, MySpace, Photobucket och Picasa (och allt på en gång om så önskat) lite till generiskt att excitera.

En annan bugbear med WP7 är överföringen av ditt multimediainnehåll till luren. När den är ansluten till din dator via en USB-kabel visas den inte som en USB-masslagringsenhet för att dra och släppa filer. Istället måste du lita på den snygga men mindre intuitiva och tröga Zune-skrivbordsprogrammet för att synkronisera musik, foton och videor. Trådlös synkronisering är ett alternativ men som de andra WP7-handenheterna var det enkelt att ställa in men envis att utföra.

Kreativ kamera

Omnia 7 har enkelt de bästa kameralternativen på alla WP7-handenheter hittills med en mängd fotomodus att justera. Mättnad, skärpa, kontrast och exponering kan justeras medan ISO 800-inställningen visade sig vara effektiv i svagt ljus när den oregelbundna LED-blixten inte används.

Liksom de flesta kameratelefoner tar 5MP-optiken tilltalande foton i bra ljusförhållanden, kämpar med överexponering och bländning om du inte placerar telefonen korrekt. HD-videoinspelning ger starkare resultat även om det inte är helt immun mot stammar och digital blockering.

Samsung är en fin smartphone med den vackraste skärmen från alla WP7-handenheter. Men var passar den i den nuvarande WP7-hierarkin? För våra pengar är HTC HD7 fortfarande den valda handenheten, men om dess storlek är ett problem, tävlar Omnia 7 verkligen med HTC Mozart för din uppmärksamhet.

0 Shares