Samsung planerar trojansk häst i Apples gård

0 Shares

Trojan häst a

Samsung har redan en massa appar på iOS, men i år planerar företaget att ta med majoriteten av sina appar till App Store. Det är faktiskt mycket möjligt att alla Samsungs appar snart kommer att finnas tillgängliga för iPhones och iPads.

För många kommer detta beslut att vara kontraintuitivt med tanke på Samsungs rivalitet med Apple. Det finns dock ingen anledning för Samsung att inte tjäna pengar på Apple. I själva verket är det ett smart beslut som kommer att stödja sin position på marknaden, medan Apple sannolikt kommer att träffa, vilket kanske inte verkar så uppenbart.

Apple följer en strategi att bygga en plattform istället för att sälja fristående produkter. Det är en bra affärsstrategi som gjorde Apple till vad det är idag. Som ett resultat, när du köper Apple är det mer sannolikt att du köper mer av det, vilket är exakt det som gör Apple så framgångsrik.

Bland sina användare är Apple ett monopol och det sista det vill ha är att få sin främsta konkurrent att lägga sina produkter till företagets kärnkundbas. Speciellt nu när Apple jagar nästa stora sak, nämligen smartklockor. Och kom ihåg att till skillnad från Samsung som erbjuder en mängd olika produkter på många olika marknader litar Apple på att sälja få kärnprodukter till samma kundbas.

Samsung kommer å andra sidan från en kommoditiseringsvärld. Med Android som en öppen plattform kan vem som helst bygga hårdvara, och det får alla andra än Apple att konkurrera om priset. Tävling om pris gör marginalerna tunnare och tunnare; fråga bara tidiga datortillverkare som IBM och Compaq.

Med kommoditisering på Android-marknaden sjunker Samsungs smarttelefonvinster nu och försäljningsutsikterna för 2016 är inte heller optimistiska, eftersom företaget förväntar sig en långsammare tillväxt bland intensifierad konkurrens. Bland de nya apparna som kommer över till iOS är de medföljande appar som innebar att fungera för Samsungs smarta enheter som smartklockor, smarta TV-apparater och smarta kameror.

Samsung ryktas till exempel om att arbeta med Gear Fit Manager för iOS samt S Health-appen för iPhone, som kan användas för att logga daglig aktivitet, träning, kaloriintag, sömn etc. Andra appar som Samsung arbetar med inkluderar Remote Kontroll- och Family Square-appar för iOS, som stöder appen Galaxy View och Level för Samsungs ljudenheter. Och sedan finns det en nyare version av Smart Camera-appen för iOS, som används för fjärrstyrning av företagets smarta kameror.

Smarta TV-apparater, smartklockor och smarta kameror är nästa generations enheter där Samsung kan förvänta sig en viss tillväxt, också som en del av den stigande trenden för det anslutna hemmet, för vilket företaget verkar ha stora planer.

Dessutom verkar bärbara apparater, särskilt smarta klockor och fitnessband, efterlikna tillväxtplattorna för några år sedan, enligt analytiker från investeringsbanken Piper Jaffray. Det gör det till en mycket attraktiv produktkategori. Förflyttningen gör det möjligt för Samsung att marknadsföra sina produkter till iPhone-användare som annars skulle överväga att köpa dem från Apple eller något annat märke (t.ex. Pebble, det är inte ett stort hot mot Apples andra produktlinjer.)

Hur kommer det att skada Apple? För det första kan Samsung nu sätta smarta klockor till iPhone-publiken som annars inte skulle köpa den. För det andra är varumärkeslojalitet en av de stora anledningarna till att Apple har en monopolstatus. Nu när Samsung helt kan sätta sig på Apples konsumentbas får det också en möjlighet att bygga upp en viss varumärkeslojalitet för sig själv.

Som konsument kan du köpa en Samsung-kamera och Samsung View eftersom den fungerar med din iPhone. Om du gillar den produkten nästa gång du köper en telefon är det Galaxy vs iPhone. Just nu är det iPhones, iPads och Apple Watch, men i framtiden kan det finnas fler produktkategorier där Apple och Samsung tävlar.

Detta är positiva nyheter för konsumenter som kommer att ha bredare produktalternativ. En annan grupp som kan känna några positiva effekter är apputvecklare. Om Samsung lyckas vinna en ledande andel av den växande marknaden för wearables kommer utvecklare att hitta det mer attraktivt att bygga appar för det.

De flesta utvecklare av betalda appar föredrar att utveckla för iOS först eftersom användarna spenderar mer pengar. Så om Samsung nu kan utnyttja den demografiska utvecklingen för Galaxy Gear först kan vara ett intressant alternativ.

Detta är ett smart drag från Samsungs sida. Dess telefonförsäljning är svagare och med mer priskonkurrens på Android-marknaden framöver kommer troligen troligen att fortsätta. Den nya generationen produkter är där nästa marknadsmöjlighet är.

Till exempel beräknas bärbara produkter nå 111 miljoner leveranser i år och över 200 miljoner per år år 2019, enligt IDC. Det finns ingen tydlig vinnare på dessa marknader ännu, men Samsung går helt klart för det.

För Apple är det inte bra nyheter. Det är inte heller hemska nyheter, men om inte Samsung skruvar upp, kommer det troligtvis att förlora åtminstone en del av de potentiella Apple Watch-kunderna till Samsung.

Mark McDonald är co-CEO på Appster.

Bildkredit: Sadik Gulec / Shutterstock

0 Shares