Samsung tar ett steg bort från Android genom att lansera sin första Tizen-telefon

0 Shares

Samsung har avslöjat världens första Tizen-drivna smartphone, Samsung Z, och den kommer i hyllor i Ryssland i slutet av september med en Note 3-liknande konstläderrygg och en mycket rakare design än den böjda Galaxy S5.

Samsung, i samarbete med Intel, har arbetat med det Linux-baserade Tizen-operativsystemet i ett försök att skilja sig från Googles Android-ekosystem och göra det ensam på smartphone-arenan.

Operativsystemet med öppen källkod har redan debuterat på Gear 2, Gear 2 Neo och Gear Fit smartwatches, som alla presenterades vid Mobile World Congress tidigare i år.

Trots att den hade en snabbare processor och mindre batteri än den ursprungliga Galaxy Gear, varade Gear 2 Neo faktiskt längre än sin Android-toting-föregångare tack vare optimeringen av Tizen OS med Gear 2s hårdvara.

Att ha Apple-liknande kontroll över hårdvara och programvara borde resultera i mer effektivitet, men det är inte den enda anledningen till att Samsung vill skära sin egen väg.

Tizen OS har sin egen appbutik, vilket innebär att Samsung till skillnad från Google Play Store kan generera intäkter från appnedladdningar.

Den största utmaningen med vilken ny plattform som helst är att få utvecklare att hoppa ombord för att fylla de virtuella app-butikshyllorna med kvalitetserbjudanden – ett problem som har plågat både Windows Phone- och BlackBerry-enheter tidigare.

Samsung kommer att erbjuda ett särskilt kampanjprogram till alla utvecklare under ett år och hoppas kunna locka dem med stöd för HTML5-appen.

Specifikt förpackas Samsung Z i en 720p 4,9-tumsskärm, en 2,3 GHz fyrkärnig processor (sannolikt Snapdragon 800), 2 GB RAM, 16 GB utbyggbart minne och en 8MP-kamera. Liksom sin Galaxy S5-bror packar den också in en fingeravtrycksläsande hemknapp och en pulssensor på baksidan.

Samsung har också meddelat att de kommer att släppa ett programvaruutvecklingssats för Tizen-baserade TV-apparater. Tillsammans med LG: s WebOS-drivna TV-apparater kunde vi snart se ett helt nytt vardagsrumsbaserat OS-krig startar.

Det finns inget ord om när (eller om) den Tizen-baserade Samsung Z kommer till butiker utanför Ryssland, men det kan bara vara en tidsfråga innan Samsung siktar på resten av världen. Vi kommer säkert att hålla dig uppdaterad när det gör det.

LÄS MER: Samsung Gear 2-recension

0 Shares