Sekretess: ‘Bottom feeders’ kan utnyttja den åtkomst Apple ger utvecklare till iPhone X ansiktsdata

0 Shares

Eftersom iPhone X kommer att skickas till de som har förbeställt imorgon samt att vara tillgänglig i butiker i begränsat antal, har det visat sig att Apple tillåter apputvecklare att få tillgång till ansiktsdata.

Bekymmer har redan uttryckts om integriteten för Face ID och hur ansiktsdata används, men Apple svarade på dessa och sa att uppgifterna finns kvar på iPhone X och skickas aldrig till molnet. Men kontrakt som Reuters har sett visar att apputvecklare får ta bort ansiktsdata från telefoner, förutsatt att vissa kriterier är uppfyllda.

Se även:

Apputvecklare kan använda ansiktsdata av olika skäl, inklusive att mappa masker på videofilmer och fotografier. Reuters avslöjar att utvecklare får ta bort “vissa ansiktsdata” från iPhone Xs så länge de får tillstånd från användare, och så länge informationen inte säljs till tredje part.

Reuters förklarar:

Apptillverkare som vill använda den nya kameran på iPhone X kan fånga en grov karta över användarens ansikte och en ström av mer än 50 olika ansiktsuttryck. Dessa data, som kan tas bort från telefonen och lagras på utvecklarens egna servrar, kan hjälpa till att övervaka hur ofta användare blinkar, ler eller till och med lyfter ögonbryn.

Denna fjärrlagring väcker frågor om hur effektivt Apple kan tillämpa sina sekretessregler, enligt sekretessgrupper som American Civil Liberties Union och Center for Democracy and Technology.

Data som utvecklare har åtkomst till är inte samma som de som används av Face ID och kan inte användas för att låsa upp enheter. Jay Stanley, seniorpolitisk analytiker vid American Civil Liberties Union, är orolig:

Sekretessfrågorna kring användningen av mycket sofistikerad ansiktsigenkänningsteknik för upplåsning av telefonen har överblåst. De verkliga sekretessfrågorna har att göra med tillgång från tredjepartsutvecklare.

Avtalen som Reuters har sett gör det tydligt att apputvecklare måste “få tydligt och iögonfallande samtycke” från användarna innan de gör något med ansiktsdata, och göra det klart att data endast kan samlas in och användas av legitima skäl som rör hur en app. Utvecklare är förbjudna att avanonyma användardata och för att använda den i reklam- eller marknadsföringssyfte. Trots detta finns det fortfarande oro för att vissa utvecklare kan använda ansiktsdata för att bedöma reaktioner på annonser med ansiktsuttryck.

Det är viktigt att integritetsexperter påpekar att Apple inte har någon kontroll över vad apputvecklare gör med ansiktsdata när det har lämnat en iPhone X. Apples hot att starta brottslingar från App Store ses som ett tomt eftersom företaget är beroende av klagomål. snarare än en appgranskningsprocess för att identifiera missbruk – och detta är något som skulle vara nästan omöjligt för den genomsnittliga iPhone X-användaren att upptäcka. Som Stanley säger:

Apple har en ganska bra historisk historia av att hålla utvecklare ansvariga som bryter mot deras avtal, men de måste fånga dem först – och ibland är det den svåra delen. Det betyder att hushållsnamn förmodligen inte kommer att utnyttja detta, men det finns fortfarande mycket utrymme för bottenmatare.

0 Shares