Sekretess: en stor del av Android-appar spårar dig i hemlighet

0 Shares

Ett gemensamt forskningsprojekt mellan Yale Universitys Privacy Lab och franska ideella Exodus Privacy har upptäckt bredspårningsspårning i ett stort antal Android-appar. Gilla Tinder, Spotify, Uber, Twitter och Snapchat – liksom massor av mindre kända appar – befanns vara full av snooping-komponenter relaterade till inte mindre än 25 kända trackers.

Sammantaget hittades cirka tre fjärdedelar av apparna för att samla in personlig information om användare via en mängd olika spårningstekniker från tredje part. Forskare har publicerat sina resultat på nätet så att Android-användare kan kontrollera om deras favoritappar letar efter dem.

Se även:

Exodus Privacy undersökte ett urval av 25 spårare av 44 som de hade identifierat – dess resultat finns på webbplatsen och dess granskningsplattform finns också på Github. Resultaten undersöktes av Yales Privacy Lab, som slutsatsen att “mer än 75 procent av de 300+ appar som analyserats av Exodus innehåller spårare.”

Spårningen är inte nödvändigtvis skadlig. En del spårning sker i syfte att leverera riktade annonser, medan vissa appar använder platsdata av olika skäl. Men som Privacy Lab antecknar:

Brist på öppenhet om insamling, överföring och bearbetning av data via dessa spårare väcker allvarliga integritetsproblem och kan ha allvarliga säkerhetsmässiga konsekvenser för nedladdning och aktiv användning av mobilprogramvara av miljarder människor världen över.

Alla appar som ingår i studien laddades ner direkt från Google Play snarare än appbutiker eller arkiv från tredje part.

Några av resultaten var ganska intressanta, som med appen Fidzup:

Insikter i reklamspårningsverksamheten hämtas ofta direkt från spårningsföretag. FidZup har till exempel utvecklat “kommunikation mellan en sonisk sändare och en mobiltelefon … genom att sprida en ton, som inte hörs för det mänskliga örat, inuti en byggnad [FidZup] kan upptäcka närvaron av mobiltelefoner och därmed deras ägare “. Användare som installerar” Bottin Gourmand “, en guide till restauranger och hotell i Frankrike, skulle därmed spåras sin fysiska plats via högtalare när de rör sig i Paris. delas av läsare av bilmagasinet “Auto Journal” och TV-guide-appen “TeleStar”.

Forskarna ringer på Google för ökad transparens så att appanvändare vet vad som händer i bakgrunden.

Bildkredit: PixieMe / Shutterstock

0 Shares