Sekretess: Facebook har samlat samtals- och textdata från Android-användare

0 Shares

Facebooks sida om sekretessprinciper på mobilen

Det har varit en dålig vecka för Facebook – och dess användare – efter det avslöjades att Cambridge Analytica hade skördat data från miljontals konton på det sociala nätverket. Nu visar det sig att Facebook själv har varit engagerad i att samla in användardata.

En användare av sociala medier, Dylan McKay från Nya Zeeland, laddade ner sitt Facebook-arkiv och blev chockad över att upptäcka att nästan två års samtals- och textloggar från sin Android-telefon inkluderades. McKay är inte ensam och det är möjligt att information om din kommunikation också har loggats.

Se även:

Datainsamlingen verkar inte ha genomförts över hela linjen, men det kommer att bli lite tröst för användare som har blivit alltmer desillusionerade av Facebook. Användare som laddade ner sitt Facebook-arkiv var förskräckta över att upptäcka att loggar om texter och samtal som de skickade och fått mellan 2015 och 2017 var tillgängliga.

Loggarna visar när samtal ringde eller togs emot, vilken kontakt som var inblandad och hur länge samtalet var.

Om du vill kontrollera om Facebook har samlat in samma information från dig kan du göra det genom att besöka dina kontoinställningar och välja Ladda ner en kopia av dina Facebook-data alternativ. När du har laddat ner arkivet, extrahera det och leta efter en fil som heter contact_info.htm i HTML-mappen.

McKay delade nyheter om sina resultat på Twitter:

Inte alla användare kommer att upptäcka att deras data har samlats in på samma sätt. De som drabbas av den till synes icke samtyckta datainsamlingen verkar vara de som har valt att tillåta Facebook att föreslå nya vänner baserat på telefonnummer som är lagrade i adressboken.

I ett uttalande till Ars Technica säger Facebook:

Den viktigaste delen av appar och tjänster som hjälper dig att skapa anslutningar är att göra det enkelt att hitta de personer du vill ansluta till. Så första gången du loggar in på din telefon till en meddelande- eller socialapp är det en vanligt förekommande metod att börja med att ladda upp dina telefonkontakter.

Företaget framhäver också det faktum att uppladdning av kontakt är frivilligt och påpekar att tillstånd måste ges för att ge tillgång till kontakter – även om det är rättvist att säga att detta tillstånd skulle ha beviljats ​​för ganska länge sedan och det kanske inte har varit uppenbart vid den tiden.

Ars Technica förklarar till hjälp hur detta tillstånd fungerar:

Om du beviljade tillstånd att läsa kontakter under Facebooks installation på Android för några versioner sedan – särskilt före Android 4.1 (Jelly Bean) – beviljades den behörigheten också Facebook-åtkomst till samtals- och meddelandeloggar som standard. Behörighetsstrukturen ändrades i Android API i version 16. Men Android-applikationer kunde kringgå denna ändring om de skrevs till tidigare versioner av API, så Facebook API kunde fortsätta få tillgång till samtals- och SMS-data genom att ange en tidigare Android SDK version. Google avskaffade version 4.0 av Android API i oktober 2017 – den punkt där de senaste samtalsmetadata i Facebook-användarens data hittades. Apple iOS har aldrig tillåtit tyst åtkomst till samtalsdata.

Har Facebook loggat dina samtal och texter? Gå till facebook.com/settings och klicka Ladda ner en kopia att få reda på.

Bildkredit: AngieYeoh / Shutterstock

0 Shares