Sekretess: Facebook låter nu Android-användare blockera bakgrundssamling av platsdata

0 Shares

Vit placeringsstift på en blå bakgrund

Faced med fortsatt kritik om integritet lanserar Facebook en uppdatering till Android-användare som ger en större grad av kontroll över delningen av platsdata med det sociala nätverket.

Specifikt gör uppdateringen det möjligt att hindra Facebook från att spåra din plats i bakgrunden när du inte använder appen. Förändringen ger paritet till iOS- och Android-Facebook-apparna.

Se även:

Medan iOS-användare har fått kontroll över bakgrundssamlingen av platsdata ett tag har Android-användare hittills fått det trubbiga verktyget att helt enkelt aktivera eller inaktivera platsdata helt. När Facebook introducerar de nyare kontrollerna, insisterar Facebook på att det “inte gör några ändringar i de val du tidigare har gjort och vi samlar inte in någon ny information”.

I ett blogginlägg förklarar Facebooks ingenjörschef för platsinfrastruktur, Paul McDonald:

Idag introducerar vi en ny bakgrundsplatskontroll på Facebook för Android så att människor kan välja om de vill att vi ska samla in platsinformation när de inte använder appen. När människor till exempel väljer att använda närliggande vänner, en funktion som låter vänner dela sina platser med varandra, ger de Facebook tillstånd att komma åt deras plats även när de inte använder appen.

Fram till idag ombads personer som använder dessa funktioner att aktivera platshistorik. Om du aktiverade den här inställningen hände två saker: du skulle dela din plats när du inte använde appen och du skulle låta Facebook lagra en historik över dina exakta platser. Med den här uppdateringen har du ett dedikerat sätt att välja om du vill dela din plats eller inte när du inte använder appen.

Han fortsätter med att säga:

För personer som tidigare valde att aktivera sin platshistorikinställning är den nya bakgrundsplatsinställningen “på”. För personer som har stängt av Platshistorik – eller som aldrig har aktiverat den i första hand – är den nya bakgrundsplatsinställningen “av”.

Alla som tidigare har aktiverat Platshistorik kommer att varnas om det nya alternativet i Android-appen. iOS- och Android-användare kommer också att uppmanas att kontrollera deras platsinställningar.

I blogginlägget som meddelar ändringarna påpekar Facebook att insamlingen av platsinformation kan användas för säkerhetsändamål:

Platsinformation gör det möjligt för människor att använda Facebook för att planera händelser, se mer relevanta annonser, markera sig säkra i en kris och dela sina favoritplatser. Det hjälper oss också att känna igen om ditt konto har äventyrats. Till exempel, om du vanligtvis loggar in på ditt konto från en webbläsare i London men plötsligt någon försöker logga in från en webbläsare i Sydney, känner våra system igen detta ovanliga beteende och skickar en varning för att kontrollera att det verkligen är du.

0 Shares