Sekretess: Facebook stänger kontroversiella Onavo VPN och upphör med insamlingen av användardata

0 Shares

Facebook-logotyp på mobil

Efter skandalen kring insamlingen av användardata har Facebook tagit bort sin Onavo VPN-app från Google Play Store – hela sex månader efter att iOS-versionen av Facebook Research-appen sparkades ut ur App Store av Apple.

Facebook kommer också att avsluta sitt kontroversiella betalda datainsamlingsprogram som såg företaget betala människor för tillgång till information om deras enhet och internetanvändning. Appen kommer att fortsätta fungera som en VPN – minus den tvivelaktiga integritetsinvasionen – en liten stund för att ge användarna chansen att söka efter ett alternativ, men i slutändan kommer den att stängas helt.

Se även:

Nyheter om vad Facebook kallade en “forskningsapp” kom via TechCrunch vars undersökning visade att tonåringar erbjöds pengar för att använda VPN som samlade in data om dem. Facebook Research-appen delade kod med Onavo VPN, och hur programmet fungerade var något som Apple var missnöjd med, därav borttagningen från App Store. Det är inte klart om Facebook var under press från Google eller någon annanstans att döda sin Android-app.

En Facebook-talesman sa till TechCrunch:

Marknadsundersökningar hjälper företag att bygga bättre produkter för människor. Vi flyttar fokus till belöningsbaserad marknadsundersökning vilket innebär att vi kommer att avsluta Onavo-programmet.

Medan Facebook inte accepterar nya registreringar för sin Facebook Research-app kommer befintliga Facebook Research-appstudier att fortsätta att köras.

Bildkredit: Östpop / Shutterstock

0 Shares