Sekretess: Microsoft vill (smyga) samla in mer data från användare via Office

0 Shares

Insamling av kontordataStarta Word, Excel, PowerPoint eller någon annan Microsoft Office-app på din dator, och du hälsas av en dialogruta med titeln “Dina data, kontrolleras av dig”. Du uppmanas sedan att granska dina sekretessinställningar för att avgöra hur mycket telemetrodata Microsoft kan samla in via Office.

Tidigare denna månad hänvisade Microsoft till integritets- och användarfeedback i sitt kontorspaket och sa att “Office bygger på förtroende”. Nu använder företaget en popup-dialog för att ge användarna en chans att kontrollera de data de delar; eller, såg mer cyniskt ut, för att lura dem att gå med på att dela mer data.

Dialogrutan som visas när en Office-applikation avfyras informerar användare: “När du överlåter dina uppgifter till Office förblir du ägaren av dessa data. Det är vår policy att inte använda eller låta andra använda dem för reklamändamål”. Det fortsätter med att säga: “Vi har uppdaterat sekretessinställningarna för Office så att du vet vilka data vi samlar in och hur vi använder dem”. Dialogens inledande sida avslutar nedlåtande: “Låt oss ta en titt”.

Det finns inget sätt att hoppa över denna dialog utan att gå igenom den, så det enda alternativet är att klicka på Nästa.

Nästa sida i dialogen har underligt titeln “Utför som förväntat”. Text på skärmen talar om data som Microsoft “behöver” samla in från användare för att hålla Office igång som det ska. Du uppmanas sedan att gå med på att skicka “ytterligare diagnostik- och användningsdata”. Microsoft säger att det är något “vi skulle vilja” och du kan sedan välja mellan två alternativ: “Ja, skicka valfri data” och “Nej, skicka inte valfri data”. Det är uppenbart att detta är data som Microsoft öppet erkänner att de vill ha, det skulle föredra att alla väljer Ja. Ja är det första alternativet, och användarna uppmuntras verkligen inte att välja Nej. Avsiktligt eller inte, det finns en stark implikation att Ja verkligen borde väljas.

Nästa skärm är lite konstig.

Med rubriken “Driva dina upplevelser” får du veta att:

Office innehåller upplevelser som ansluter till onlinetjänster – till exempel nedladdningsbara mallar från Office.com och OneDrive-fillagring för att dela filer med personer du väljer. När du använder dessa erfarenheter samlar Office in diagnostikdata. Dessutom analyserar vissa av dessa tjänster ditt innehåll för att ge förslag och rekommendationer.

Det är här vi lär oss att Microsoft har ändrat hur sekretessinställningar fungerar i Office och har flyttat dit du styr dessa inställningar: Fil > konto > Kontosekretess> Hantera inställningar (inte något du troligen kommer att snubbla över av misstag). Online rekommenderar Microsoft att denna ändring “gäller Office version 1904 eller senare”.

Du hittar en annan dialog här med titeln “Dina data, kontrolleras av dig” och en serie kryssrutor som styr de data som du gärna delar med Microsoft. Alla inställningar för datainsamling relaterade till de “upplevelser” som Microsoft hänvisar till är aktiverade som standard.

0 Shares