Sekretess-stridande, Apples enda sociala app Lifestage är Facebooks desperata försök att förbli relevant för tonåringar

0 Shares

facebook-livsstil

Facebook har blivit så allestädes närvarande att även din mamma använder det. Det här är bara en av många anledningar till att den sociala nätverksjätten har tappat några rester av svalhet, men företaget är angeläget om att försöka få tillbaka några.

Det senaste försöket att komma ner med barnen är en ny social app som heter Lifestage. Riktad till “gymnasieelever” är appen tillgänglig för iPhone och iPad och för dem med en profil gör det “det enkelt och roligt att dela en visuell profil av vem du är med ditt skolnätverk”. Det ser ut och låter grymt och kommer över som en integritetsmardröm.

Skapad av Michael Sayman under två år, “Lifestage ser tillbaka på Facebooks dagar från 2004 och utforskar vad som kan göras om vi gick tillbaka och vred veven hela vägen fram till 2016 med video-först”. Det talas också om “explor[ing] begreppet “vem jag är” än en gång, men för Generation Z 2016 “. Avstängd ännu?

På många sätt ser Lifestage att Facebook går tillbaka till sina rötter och lanserar genom utbildningssystemet på en skola för skolbasis. För att en skola ska vara “upplåst” måste 20 elever från den registrera sig för konton. Aldrig lyckligare än när dess infantiliserande människor säger Facebook:

Profilbilder är fantastiska, men vi vill fortsätta utforska vidare. Och med Lifestage gick vi helt ut. En samling videor som visar alla dina ansiktsuttryck ger människor ett sätt att uttrycka sig på ett helt nytt sätt. Allt från “My Happy Face” till “My Tired Face” till “My Friday Face”.

Dessutom, från “How I Dance” till “In My Fridge”, finns det dussintals fält som kan fyllas i på din profil som kan ge så många aspekter av din identitet som tidigare var omöjliga att dela med text.

Eftersom detta är Facebook finns det vanliga problem med integritet att tänka på. Företaget säger:

Observera: Allt du lägger upp i Lifestage är alltid offentligt och kan ses av alla, inom och utanför din skola. Det finns inget sätt att begränsa publiken på dina videor. Vi kan inte bekräfta att personer som hävdar att de går i en viss skola faktiskt går i den skolan. Alla videor du laddar upp till din profil är helt offentligt innehåll.

Om du vill prova appen kan du ladda ner den från iTunes – förutsatt att du är i rätt ålder, naturligtvis, och förutsatt att du inte har någon oro för integritet.

0 Shares