Sekretessvarning – Din iPhone skickar i hemlighet din samtalshistorik till iCloud

0 Shares

iphone-med-öronsnäckor

iCloud är knappast det finaste exemplet på säker molnlagring, vilket många hackade kändisar kommer att intyga. Så det är kanske lite oroande att lära sig att Apple – enligt ett ryskt säkerhetsföretag – lagrar månader av samtalsloggar till iCloud utan att många användare är medvetna om vad som händer.

Elcomsoft, som specialiserat sig på sprickprogramvara, upptäckte att om du är en iPhone-ägare med ett aktivt iCloud-konto, har dina telefonsamtal i fyra månader lagrats online. Många kommer att se detta som en integritetsfråga, men oroande, Apple ger inte ett sätt att inaktivera synkronisering av samtalsloggen.

Sekretessfrågorna är mycket verkliga, trots Apples protester att det inte kommer att ge myndigheter för brottsbekämpande myndigheter tillgång till krypterad data som lagras på telefoner. Men genom att skicka data till iCloud finns det ett sätt för företaget att komma runt denna till synes kundvänliga policy. När han skrev om upptäckten på bloggen Elcomsoft påpekade Oleg Afonin från företaget:

Vi har sett Apple flytta mer och mer data till molnet. iCloud-data (säkerhetskopior, samtalsloggar, kontakter och så vidare) är mycket löst skyddade, vilket gör att Apple själv eller någon tredje part har tillgång till korrekta uppgifter som extraherar denna information. Information lagrad i Apple iCloud är naturligtvis tillgänglig för brottsbekämpning.

Det finns anledning till oro i hushåll där ett iCloud-konto delas mellan olika telefoner. Samtal som görs och tas emot på en telefon synkroniseras med den andra tack vare iCloud-säkerhetskopior. Ett verktyg för datautvinning som skapats av Elcomsoft kan dra nytta av detta för att hämta fullständig samtalshistorik från ett iCloud-konto, komplett med kontaktnamn.

Om du verkligen vill stoppa din samtalshistorik som går till molnet, måste du dike iCloud Drive, som Afonin fortsätter att säga:

Apple är väl medveten om de problem som vissa användare tar med samtalsynkronisering. För dem som använder flera iPhone-enheter i en familj rekommenderar Apple att man inte använder samma Apple-ID på dessa enheter och rekommenderar Family Sharing istället. Vissa användare noterar att Familjedelning inte är en idealisk lösning eftersom det inte tillåter delning av iCloud Photo Library. Enligt vår mening är Apples rekommendation faktiskt vettigt eftersom någons Apple-ID är personligt och inte bör användas på enheter som ägs av olika personer (även inom familjen).

Om du använder två eller flera iPhones (t.ex. för arbete och för personligt bruk) kan du fortfarande behöva använda ett enda Apple-ID. Om så är fallet och du inte vill att dina samtal ska synkroniseras över de två iPhonerna, överväg att inaktivera iCloud Drive på en enhet (blanda inte det med iCloud; iCloud Drive finns tillgängligt någon annanstans och kan inaktiveras separat från iCloud) . På detta sätt förhindrar du synkronisering av samtal utan att påverka saker som iCloud Photo Library eller iCloud-säkerhetskopior. Du kommer emellertid att förlora möjligheten att synkronisera data över tredjepartsappar som kan använda iCloud Drive för att spara deras data.

Att logga ut från FaceTime stoppar inte samtalssynkronisering. Om du inaktiverar iCloud på en av enheterna stoppar samtalsynkroniseringen, men du kommer att förlora mycket mer än att bara stänga av iCloud Drive.

Även om funktionen inte är allmänt känd, säger Apple att den är till förmån för sina användare och förklarar:

Vi erbjuder synkronisering av samtalshistorik som en bekvämlighet för våra kunder så att de kan returnera samtal från någon av sina enheter. Apple är djupt engagerade i att skydda våra kunders data. Därför ger vi våra kunder möjligheten att hålla deras data privata. Enhetsdata krypteras med en användares lösenord, och åtkomst till iCloud-data inklusive säkerhetskopior kräver användarens Apple-ID och lösenord. Apple rekommenderar alla kunder att välja starka lösenord och använda tvåfaktorautentisering.

Är du orolig för att din samtalshistorik flyttas till iCloud där den potentiellt kan komma åt av andra?

Fotokredit: charnsitr / Shutterstock

0 Shares