Sju saker jag lärde mig från Apples WWDC 2016-grundton

0 Shares

Alabamas LGBT-antidiskrimineringsförslag ska namnges efter Apples Tim Cook

Apples årliga utvecklarkonferens pågår i San Francisco. Gårdagens inledande grundton var den bästa sedan grundaren Steve Jobs död för nästan 5 år sedan. Medan kunniga poo-poo saknas (glänsande prylar) spelar ny och förbättrad programvara och tjänster mer roll – och de visar prioriteringar som är korrekt placerade.

VD Tim Cook startade evenemanget genom att be deltagarna att stå och erbjuda en tystnad för massmordoffren föregående dag i Orlando, Florida. Fortio-nio personer bekräftas döda och lika många på sjukhus från nattklubben skjuter. Han fortsatte sedan med att lägga fram en tydlig agenda för grundtonen och konferensen – fyra plattformar: iOS 10, macOS “Sierra” (tidigare OS X), tvOS 10 och watchOS 3.

Fram till WWDC 2016 imponerade mig ingen Apple-nyckel eller mediahändelse efter jobbet. Presentationer kändes klumpiga; visionen var oklar och strategin var inte enhetlig; och manipulerande marknadsföringslingo överskuggade meningsfullt ämne. WWDC 2016 skiljer sig från varandra och levererar skarpt fokus på fördelar för utvecklare och kunder – och slutligen en sammanhängande vision för posterna efter jobbet och efter iPhone. Medan mycket sticker ut väljer jag sju saker som tyder på att Apple återvänder till sin kärnkompetens – och det betyder för övrigt Mer: mjukvaruutveckling.

Något personligt sammanhang: Jag köpte min första Apple-dator i december 1998 – Bondi Blue iMac, skickad från CompUSA. MacOS 8.5 imponerade på helvetet ur mig. Jag tyckte att den var mer intuitiv än Windows 95/98 och mer applikationskompatibel än Windows NT 4. Programvara – inte snygg hårdvara – drog mig till Apple. Stabilitet och intuitiv användbarhet stod ut; det sistnämnda attributet som tillämpades på iPod och senare på iPhone förändrade hur miljarder människor använder teknik.

I det sammanhanget är gårdagens byte av namn på OS X till macOS tidsbestämt och passar en större trend, vilken betydelse inte kan överdrivas och inte bör ignoreras av kritiker som kallar Apple-imperiets nedgång överhängande (och jag har varit lite av en stadskräftare där — mea culpa). Med den introduktionen, låt oss komma till de sju sakerna, och jag presenterar en avsiktlig kort lista, som kan vara 10 plus, utan någon avsedd eller ordningsföljd.

1. Apples rytm är tillbaka. Keynotes reflekterar mycket om hur sammanhängande är ett företags strategi; hur verkligt entusiastiska är presentatörerna för det och produkterna; och hur meningsfullt är funktionerna och fördelarna. WWDC 2016-inledningsnyckeln hade en fantastisk takt och rörde sig snabbt bland presentatörer, som som grupp gav en lika bra ambitionsshow som Steve Jobs kunde ha gjort solo. Men de var fler trovärdig. Grundad. A team.

2. Ära med Apple-egoekonomi är över. Fanboys kommer att bränna min bild för detta: Tidigare tog fruktlogotypföretaget för många beslut till förmån för Jobs självkänsla. Tur att han var mästaren i god smak, för vilken produktutveckling gynnades. Inte överraskande behövde Cook och Company flera år för att hitta sin bas och för att omprioritera. Ökad smarttelefonförsäljning, där iPhone gjorde Apple till världens mest värdefulla företag, gav ledningsgruppen den tid de behövde.

Den inledande grundtonen sätter utvecklare i centrum, och det är mer än på grund av publiken eller platsen. Igår öppnade Apple i större utsträckning de fyra plattformarna – och specifika tekniker, som Maps, Messages eller Siri, inom dem – för utvecklare. Det finns många anledningar till att plattformar lyckas, och bland de viktigaste: Tredjeparter, särskilt utvecklare, tjänar pengar. I iOS 10 kan till exempel devs skörda belöningar direkt från operativsystemet – inte bara App Store.

Kunderna får nya funktioner och anpassningsalternativ som länge är förbjudna. I en dramatisk avvikelse från Steve Jobs regeringstid finns det tecken på att “Apples sätt eller inget sätt” inte längre gäller.

3. Apples fyra plattformar är verkligen en. Intern utveckling fokuserar äntligen på att ansluta funktioner med meningsfulla fördelar mellan operativsystemen. Något som verkar enkelt som att kopiera text eller foto på iPad och enkelt klistra in på en MacBook är fantastiskt fördelaktigt. Google och Microsoft visar också plattformssynergier som är meningsfulla. Men biten fruktföretag erbjuder överlägsen strategi genom att betona uppgifter över plattformar lika mycket som innehåll.

Temat kopplade samman hela nyckeln. Apples enhetsägare kan förvänta sig stora, meningsfulla, enhetsuppgiftsorienterade fördelar när nya plattformar släpps på hösten. Alla med någon av företagets produkter hittar fler skäl att köpa andra.

4. iOS-förbättringar handlar om att hålla befintliga iPhone-användare intresserade och undvika att byta Android. Under nyckeln markerade Apple tio saker som utvidgar iOS tilltalar alla som redan använder iPad eller särskilt iPhone. Med den globala smarttelefonförsäljningen avtagande är det viktigt att hålla befintliga kunder. Att konvertera Android-användare är ett annat topplinjemål.

Stora funktionella ändringar av meddelanden, låsskärm och startskärm gör att Apples mobiloperativsystem känns mer som Googles. Du kan säga det! “Apple, starta dina kopiatorer!” Version 10 skulle inte vara den första som lyfter koncept från Android; men utförandet, som demoed, är en av de bästa mashupsna hittills – Apple tar koncept som är ganska bra och gör dem mycket bättre.

Förbättringar av app-meddelanden – från klottring till snabba svar på emoji-förslag och mer – är ett annat exempel på uppgiftsorienterade fördelar med bred överklagande. Apple meddelar Facebook med dem.

Skaka upp alla nya funktioner, blanda med de nya funktionerna som utvecklare kan ta med, och iOS uppdateras som ingen annan version sedan lanseringen av App Store i juli 2008. Kärnan i den nya filosofin, för företaget och dess partners: Leverera bättre molntjänster och generera mer återkommande prenumerationsintäkter.

5. Slutligen är 3D Touch vettigt. Jag kritiserade Apple för att få funktionen till iOS 9. Fördelar med 3D Touch är marginella och påverkar det som betyder mer i mobila enheter: beröringsfri interaktion via röst. iOS 10 ger äntligen syfte. Den stora fördelaktiga smällen kommer att vara med aviseringar och avslöjande innehåll utan att låsa upp startskärmen. Det är bara ett av flera exempel, men det mest uppenbarligen förändrade beteendet. Nu är tekniken vettigt.

6. Apple gör äntligen röstinteraktion till en prioritet. Jag har länge sagt att beröringsfri och inte beröring är framtiden för så kallade enheter efter PC-eran. Medan en tidig digital assistent, Siri suger. Hon kämpar i mina tester på alla leverans Apple-plattformar för att korrekt känna igen vad jag (eller andra) säger och ger konsekvent värdelösa eller felaktiga svar på frågor. Om Google Nu är 99 procent, och det är, är Siri mer som 69 procent. Om det måttet var IQ skulle min katt vara ljusare än hon.

Men om WWDC 2016-nyckeln förmedlar något på rätt sätt, är Siri tillgänglig på fler plattformar (macOS nyligen) och erbjuder fler funktioner och med mycket bättre respons. Även om hon får några saker fel, Siri prioriteras med rätta. Amazon, Google och Microsoft hade bättre titt över sina axlar för att den här senblomstringen rusade upp bakifrån.

7. Apple vill ha dina barn. Ge upp dem. 🙂

SwiftPlaygrounds är enorm. Den kommande iPad-appen innebär att hjälpa vem som helst, men särskilt ungdomar, att programmera för iOS. Under gårdagens grundläggande uttalande sa Cook att programmering borde vara ett obligatoriskt språk i skolorna. Utbildning var en gång bland Apples kärnmarknader, men andelen blöder, särskilt för Google Chromebooks. Ordspråket är sant: Få dem unga, behåll dem för alltid som användare.

Att göra programmeringen enklare och på iPad sätter iOS fram som Apples primära operativsystem (som det borde vara); tillhandahåller verktyg som lär framtida kodare hur man utvecklar för det; och försäkrar Apple om nya utvecklare som stöder sina hårdvaruplattformar (t.ex. Apple TV, iPad, iPhone, iPod). Hehe, företaget kanske också säljer fler tabletter.

Fotokredit: Lester Balajadia / Shutterstock

0 Shares