Ska Microsoft göra Windows 7 med öppen källkod? De Free Software Foundation tycker det!

0 Shares

Upcycle Windows 7

Windows 7 är död för Microsoft – om du naturligtvis inte är villig att betala. Det är nu tio dagar sedan operativsystemet nådde sitt liv, men många människor väljer av olika skäl att hålla fast vid det snarare än att uppgradera till Windows 10.

Detta innebär att du missar säkerhetsuppdateringar, men Free Software Foundation (FSF) tycker att det finns en lösning. Det föreslår att Microsoft “cyklar” Windows 7 och gör operativsystemet öppen källkod så att samhället kan “studera och förbättra” det.

Se även:

Organisationen har startat en framställning för att försöka övertyga Microsoft om att öppna sourcing av operativsystemet är en bra idé. Den säger: “Microsofts stöd för Windows 7 är över, men dess livslängd behöver inte ta slut. Vi uppmanar Microsoft att istället cykla upp det”. Det hävdar att företaget “inte har något att förlora genom att frigöra en version av deras operativsystem som de själva säger har” nått sitt slut “”.

FSF anser att Microsoft borde se Windows 7: s EOL som en möjlighet (noterar också att EOL innebär ett slut på “dess tio år av förgiftning av utbildning, intrång i integritet och hotande användarsäkerhet”):

Den 14 januari nådde Windows 7 sitt officiella “livets slut”, vilket gjorde att dess uppdateringar upphörde, liksom dess tio år av förgiftningsutbildning, invaderande av integritet och hotande användarsäkerhet. I slutet av Windows 7s livscykel ger Microsoft det perfekta tillfället att ångra tidigare fel och att upcykel det istället.

Vi uppmanar dem att släppa den som fri programvara och ge den till samhället för att studera och förbättra.

Som gruppen påpekar finns det redan ett prejudikat för att Microsoft gör Windows-verktyg tillgängliga på öppen källkod, men företaget har aldrig gjort detta för något så stort eller betydelsefullt som Windows 7. FSF gör tre förfrågningar från Microsoft-chefer:

Vi kräver att Windows 7 släpps som fri programvara. Dess liv behöver inte ta slut. Ge det till samhället för att studera, modifiera och dela. Vi uppmanar dig att respektera dina användares frihet och integritet – inte bara stärka dem till den senaste Windows-versionen. Vi vill ha mer bevis på att du verkligen respekterar användare och användarfrihet och inte bara använder dessa begrepp som marknadsföring när det är bekvämt.

Det är extremt osannolikt att Microsoft tar något meddelande om framställningen, men du kan fortfarande underteckna den här.

Bildkredit: Free Software Foundation

0 Shares