Slutlig förutsägelse # 10: Apple köper Dish Network

0 Shares

2016 förutsägelser

En tredjedel av folket som läser den här kolumnen bor inte i USA, så den här förutsägelsen är kanske inte intressant för dem, men jag tror att Apple kommer att köpa Dish Network, den amerikanska TV-sändaren direkt. Det är det enda förvärvet som ger Apple den typ av startpunkt de vill ha i TV-verksamheten, vilket gör det möjligt för Cupertino att över natten skapa en over-the-top (OTT) internetströmningstjänst – effektivt ett internetkabelsystem.

Att köpa maträtt skulle vara ett djärvt drag för Apple eftersom alla fördelar som Cupertino söker är uppenbarligen inte tillgängliga. Det är sant att Dish har 14 miljoner amerikanska abonnenter (jag är en av dem) som får 100+ TV-kanaler från himlen. Det är sant att Dish har en befintlig OTT-streamingtjänst som heter Sling som redan erbjuder en delmängd av företagets kabelkanaler. Men det följer inte nödvändigtvis att Dish helt enkelt kunde överföra sitt satellitinnehåll till Internet, åtminstone utöver vad det redan gör med Sling.

Det finns dock en lång tradition av fräck tv-operatörer belönas för sin fräckhet. Hjärtat i Ted Turners första förmögenhet var WTBS, UHF-TV-stationen i Atlanta som växte fram ur familjens affischtavla. Turner kastade WTBS upp på en satellit som gav sina avsnitt av Alla i familjen en nationell räckvidd som för många inte tycktes stödjas av Teds syndikeringskontrakt. Ändå är WTBS en framgång idag, så det fungerade. Och glöm inte hur Netflix betalade bara 25 miljoner dollar per år till Starz redan 2008 för tillgång till 2500 Disney- och Sony-filmer som skulle kosta hundratals miljoner idag. Starz var Netflixs streamingkiller-app. Och skålen kommer att vara Apples eftersom att få tillgång till allt det innehållet kommer att vara värt för Cupertino vad det än kostar. Även om det förstör Dish i processen kommer Apple att lyckas, vilket är exakt Varför det kommer att lyckas.

Dish är till salu. Varje företag är till salu men Dish är särskilt efter AT & T: s förvärv av Dishs huvudkonkurrent, DirecTV, förra året för 48 miljarder dollar. Apple behöver inte betala så mycket för maträtt men det kan det. Varje Dish-anställd representerar endast 800 000 USD i försäljning så många av dessa 19 000 arbetare måste gå. Men om Apple bara outsourcing av parabolantenn och kundsupport drar det lätt upp intäktssiffrorna mot målet 2 miljoner dollar per anställd.

En Dish-anställd Tim Cook kommer säkert att behålla är VD Charlie Ergen – en tuff men karismatisk operatör som byggde Dish från grunden och känner till sin bransch. Apple kommer inte att lyckas utan en Charlie Ergen vid TV-kontrollerna. Ergen är redan miljardär men han kommer att hålla kvar för en chans att vända TV på huvudet.

Men att förvärva skålen skulle göra mer än att bara vända TV och kanske filmer på huvudet, det skulle också ha en inverkan på mobiltelefon och datatjänst. Dish är en av de största ägarna av oanvänt trådlöst spektrum som kan användas som ett förhandlingschip i dessa innehållsförhandlingar eller möjligen sätta Apple i den trådlösa dataföretaget. Dish säljer också Slingbox, som gör det möjligt att titta på ditt kabel- eller satellitinnehåll över Internet, så det finns också ett patentskyddat tillskott till Apple TV.

Apple vill i innehållsbranschen men köper Time Warner (inte Time Warner Cable) kommer inte göra det. Apple behöver hundratals nätverk, inte bara 14 HBO-kanaler. För att lyckas måste Apple förvärva ett företag som har äldre rättigheter till innehållet – rättigheter som Apple kan genom ren kraft kommer att rida i ett år eller två tills marknaden övergår och kabel-TV börjar dö.

Ja, Apple vill döda kabel-TV. Så gör AT&T och Verizon. Det gör också Microsoft och Sony. Så gjorde Intel tills det gav upp. Skillnaden är att Apples djupa fickor och Dish’s moxy faktiskt kan få det att hända.

0 Shares