Smartphonetransporter når 1,43 miljarder enheter, vilket sätter nytt rekord

0 Shares

diagram diagram upp pil tillväxt

IDC har släppt sin rapport om smartphonetransporter 2015 och avslöjar rekordantal för både Q4 och för hela året. Under de senaste tre månaderna 2015 flyttade leverantörerna bara blyg av 400 miljoner enheter, av totalt 1,43 miljarder enheter. Samsung och Apple leder paketet, men rivaler som Huawei, Lenovo och Xiaomi kommer starkt bakifrån.

“Vanligtvis kretsar samtalet på smarttelefonmarknaden kring Samsung och Apple, men Huaweis starka visning för både kvartalet och året talar för hur mycket det har vuxit som ett internationellt varumärke”, säger IDCs forskningschef Melissa Chau. “Även om det råder stor osäkerhet kring den ekonomiska avmattningen i Kina, är Huawei ett av få märken från Kina som har framgångsrikt diversifierat världen över, med nästan hälften av sina leveranser utanför Kina. Huawei är redo att vara i en bra position att hålla fast på ett starkt nummer tre under nästa år “.

Huawei uppvisade den högsta tillväxten jämfört med året innan av alla de större leverantörerna 2015, eftersom de såg att leveranserna ökade med 44,3 procent till 106,6 miljoner enheter från 73,8 miljoner enheter året innan. Det följs av Lenovo med en tillväxt på 24,5 procent jämfört med året innan, till 74 miljoner enheter från 59,4 miljoner enheter.

Xiaomi har den tredje högsta tillväxten jämfört med året innan, med försändelser som steg till 70,8 miljoner enheter 2015 från 57,7 miljoner enheter 2014. Apple, som har ett bekvämt försprång gentemot de ovan nämnda tre spelarna, presterade också bra förra året, eftersom det iPhone-transporter ökade med 20,2 procent till 231,5 miljoner enheter från 192,7 miljoner enheter året innan.

Samsung, som fortfarande är den obestridda ledaren, lyckades bara öka med bara 2,1 procent i jämförelse med året innan och flyttade 324,8 miljoner enheter jämfört med 318,2 miljoner enheter 2014. Åtminstone är detta resultatet för hela året, för om vi ser på det sista kvartalet vi ser Lenovo leda tillväxt jämfört med året innan, följt av Huawei och Samsung. Xiaomi kommer före Apple.

Samsung levererade 85,6 miljoner enheter under fjärde kvartalet 2015, en ökning med 14 procent jämfört med året innan från 75,1 miljoner enheter. Apple med sina 74,8 miljoner enheter såg en blygsam tillväxt på 0,4 procent jämfört med året innan från 74,5 miljoner iPhones som de levererade året innan. Huawei, den sista spelaren på pallen, levererade 32,4 miljoner enheter, en ökning med 37 procent från 23,6 miljoner enheter under fjärde kvartalet 2014. Lenovo tar dock kakan med en tillväxt på 43,6 procent jämfört med året innan, till 20,2 miljoner enheter från 14,1 miljoner enheter (men med Motorola adderat till sina siffror ser det inte så bra ut eftersom tillväxten jämfört med året skulle vara negativ). Xiaomi, den sista leverantören i topp fem, levererade 18,2 miljoner enheter, en ökning med 10 procent från 16,5 miljoner enheter under Q4 2014.

Samsung verkar ha återhämtat sig något under fjärde kvartalet, om vi tittar på den solida tillväxten, men dess resultat jämfört med föregående år tyder på att 2016 sannolikt kommer att bli ytterligare ett år med blygsam tillväxt, leveransmässigt. Säljaren ser press från Apple i high-end-segmentet och kinesiska tillverkare som Huawei och Xiaomi i mellanklassen och low-end-kategorierna.

Apples siffror för det fjärde kvartalet är förmodligen det mest nedslående, eftersom företagets starka tillväxt i år-över-år-leveranser har kommit till ett (uppenbart) slut. Dess starka resultat under hela 2015 stöds av de andra tre kvartalen, då den levererade ett stort antal iPhones jämfört med respektive perioder från 2014. Apple förutspår den första minskningen av försändelserna under första kvartalet 2016, vilket antyder att det i år kanske inte kommer att öka (om alls) sändningarna som 2015.

När det gäller de andra tre stora leverantörerna är Huawei bäst positionerat att konkurrera med Apple. Lenovo verkar ha några problem efter förvärvet av Motorola, eftersom dess kombinerade leveranser inte är lika imponerande (som jag nämnde ovan; tillväxten under året jämfört med samma år -21,1 procent för de två varumärkena).

Under tiden är Xiaomi mycket beroende av leveranser i Kina, som representerar 90 procent av dess totala leveranser. En internationell expansion och starkare närvaro på utländska marknader, även om det är problematiskt, bör hjälpa det att flytta fler enheter och bli en starkare aktör som ett resultat.

IDC 2015 smartphonetransporter

IDC Q4 2015 smartphonetransporter

IDC noterar att vi tittar på preliminär data för båda siffrorna. Med tanke på skillnaden i leveranser mellan alla de fem stora leverantörerna skulle landskapet dock inte förändras mycket efter en uppdatering. Vi kan förvänta oss att en liknande rapport om smarttelefonoperativsystem kommer snart.

Fotokredit: suphakit73 / Shutterstock

0 Shares