Snabba upp Windows 10 med Retpoline Spectre-fixen

0 Shares

Spectre-logotyp på CPU

Det har gått ett tag sedan vi hörde mycket om Spectre, det spekulativa utförandeutnyttjandet som skickade säkerhetsvärlden i en frenesi. Kasta dig tillbaka en stund och du kommer nog att komma ihåg att de olika korrigeringarna som producerades för att mildra mot exploateringarna alla hade en sak gemensamt – de resulterade i en prestationshit.

För att hjälpa till att hantera den minskade prestandan som upplevs på äldre AMD- och Intel-system, utvecklades en ny mildringsteknik som heter Retpoline. Den här nya Spectre-korrigeringen ingår för närvarande i Insider-builds av Windows 10, men du kan installera den och aktivera den just nu – oavsett om du är registrerad i Insider-programmet – och njuta av en hastighetsökning för din dator.

Se även:

Efter att ha gjort Retpoline tillgängligt för Windows 10 19H1, gör Microsoft nu plåstret tillgängligt för alla som kör Windows 10 oktober 2018-uppdateringen. Som företaget förklarar i supportartikeln för Windows-uppdatering KB4482887, lappar “Aktiverar” Retpoline “för Windows på vissa enheter, vilket kan förbättra prestandan för Spectre variant 2-begränsningar (CVE-2017-5715)”.

Retpoline görs tillgängligt som en del av en fasvis utrullning, men det är möjligt att manuellt aktivera det genom att justera registret. Som Microsoft förklarar i en uppdaterad version av ett blogginlägg från början av denna månad, finns det olika registerredigeringar beroende på om du använder Windows 10 eller Windows Server. Dessa kan anges vid en förhöjd kommandotolk:

På klient-SKU: er:

    reg lägg till “HKLM SYSTEM CurrentControlSet Control Session Manager Memory Management” / v FeatureSettingsOverride / t REG_DWORD / d 0x400 reg add “HKLM SYSTEM CurrentControlSet Control Session Manager Memory Management” / v FeatureSettingsOverrideMask / t REG_DWORD d 0x400 Starta om

På server-SKU: er:

    reg lägg till “HKLM SYSTEM CurrentControlSet Control Session Manager Memory Management” / v FeatureSettingsOverride / t REG_DWORD / d 0x400 reg add “HKLM SYSTEM CurrentControlSet Control Session Manager Memory Management” / v FeatureSettingsOverrideMask / t REG_DWORD d 0x401 Starta om

Observera dock Microsofts varning:

Eftersom Retpoline är en prestandaoptimering för Spectre Variant 2 krävs det att hårdvaru- och operativsystemsstöd för grenmålinjektion är närvarande och aktiverat. Skylake och senare generationer av Intel-processorer är inte kompatibla med Retpoline, så endast importoptimering kommer att aktiveras på dessa processorer.

Om du vill läsa tekniska detaljer om Retpoline-begränsningen har Google mer information tillgänglig här – och Microsofts guide är också mycket informativ.

Bildkredit: Mashka / Shutterstock

0 Shares