Sony Ericsson Xperia Arc recension

0 Shares

Hittills var Sony Ericssons flaggskepp Android-smartphone den alarmerande underdrivna Xperia X10, som körs på version 2.1 av operativsystemet och uppdaterades nyligen med multi-touch.

Det lämnar nya Xperia Arc med mycket mark att kompensera, men lyckligtvis är det upp till utmaningen. Det finns det senaste 2.3 Gingerbread OS, en seriöst tunn profil och Sonys bildförbättrande Mobile Bravia Engine-programvara för uppspelning av foto och video.

Smala kurvor

Xperia Arc får sin moniker från sitt försiktigt konkava ryggrad. Vid sin tunnaste punkt mäter den bara 8,7 mm, vilket gör den till en av de snyggaste smartphonesna och ett nöje att hantera. Men Sony Ericssons påstående om premiummaterial stämmer inte; dess alltför plastiska batterilucka ger det ett billigt utseende.

Skärmen på 4,2 tum har en bekväm storlek för att titta på video och skärmen är monterad närmare glaset än vanligt vilket hjälper till att upprätthålla hög ljusstyrka och kontrastnivåer. Slå på den Bravia-motorn när du spelar filmer eller tittar på foton, och saker blir ännu skarpare.

För en smartphone som trumpeteras som expert inom video och bildåtergivning är 8.1MP-kameran på allvar saknad övertygande fotomodus och effekter. Scenigenkänningsläget är praktiskt men det är långsamt att automatiskt upptäcka och justera, särskilt när du flyttar in för makronärbilder (manuellt läge tar bort hit and miss-elementet). Den lilla dedikerade avtryckaren är också lite stel och kräver ett hårt tryck. inte perfekt när du försöker hålla en stadig hand.

Trots dessa niggles kan Arc ta fantastiska bilder som tål att skriva ut i stora storlekar tack vare Exmor R-mobilsensorn som är baserad på teknik från Sonys dedikerade kameror. Den ökade ljuskänsligheten gör att kameran fungerar fantastiskt under dystra förhållanden utan hjälp av den variabla LED-blixten. Bilder visar vanligtvis starka djärva färger med skarpa detaljer och slående definition.

720p HD-videokvaliteten uppnås lika, med en varaktig kontinuerlig autofokus och konsekvent hastighet på 30 bilder per sekund. Det är inte förvånande att det finns spår av enstaka digital blockering men det levererar fortfarande mycket tilltalande och synliga resultat. Det finns också en HDMI-port (och medföljande kabel) för anslutning till en TV.

App för sociala medier

Sony Erics egen sociala medieapp, Timescape, låg efter tidigare Xperia Android-telefoner. På bågen är dess indexkortskaruseldesign kvar men den är mer strömlinjeformad och lyhörd och bättre för att snabbt skanna igenom meddelanden. Ganska irriterande måste du fortfarande använda Facebook- och Twitter-apparna när du svarar direkt.

Lyckligtvis har den bristfälliga Mediascape-appen från tidigare telefoner dödats till förmån för en dedikerad musikspelare och fotogalleri. Tio utjämningslägen finns till hands för att öka och anpassa det redan dynamiska och mycket lyssnande ljudet. Bristen på omslagsbild är dock en besvikelse medan det sidomonterade 3,5 mm-uttaget inte är bäst placerat för dockning i byxfickan.

Flexibelt användargränssnitt

Precis som på iPhone kan mappar skapas på startskärmen genom att dra en ikon till en annan, medan ett långvarigt tryck på huvudmenyikonerna får dem att vippa så att du kan ordna om ordningen. Utöver det finns alternativ för att sortera appar i alfabetisk ordning, mest använda och nyligen installerade, plus ett antal andra användbara anpassningsalternativ.

Xperia Arc är enkelt Sony Ericssons finaste Android-smartphone hittills. Några foibles och mindre än solid byggnad håller det tillbaka från sann storhet, men det är fortfarande en förstklassig bild- och videocentrerad smartie.

0 Shares