När marknaden för videostreaming börjar kännas lite mättad kan framför allt ljud och podcasts vara nästa stora fokus. Apple upprepade sitt åtagande för mediet genom att införa en betald prenumerationstjänst. Kort därefter har ärkerivalen Spotify kommit med sin egen prenumerationsplattform som ökar Cupertino-jätten på ett stort sätt.

Till skillnad från Apple tar Spotifys erbjudande ingen provision (exklusive betalningstransaktionsavgifter) under de två första åren. Företaget planerar bara att ta en nedskärning på 5% med början 2023, men även det verkar vara en bra affär mot Apples 30% -provision (15% från och med andra året) att skapare måste hosta upp från början.

Spotify tillåter skapare att välja en av de tre prisnivåerna för sina podcasts: $ 2,99, $ 4,99 eller $ 7,99 per månad, och de har också friheten att välja vilka avsnitt som kommer att ligga bakom betalväggen.

För podcastlyssnare kan dessa betalda podcasts vara sökbara och upptäckbara, precis som alla andra podcasts. En låssymbol gör det enkelt att skilja mellan en betald och en gratis. Den första uppsättningen betalda podcasts på Spotify kommer från 12 oberoende skapare och kommer att finnas tillgänglig i USA. Ljudjätten har också samarbetat med NPR Radio för att erbjuda fem shower som kommer att finnas tillgängliga från och med 4 maj.

För användare som har lyssnat på podcaster ett tag kan de senaste åren ha varit lite grova. De blir inte bara exklusiva för vissa plattformar, men de placeras också bakom en betalvägg. Men på den ljusa sidan kan dessa betalda prenumerationstjänster äntligen låta dina favoritoberoende skapare tjäna tillräckligt för att göra podcasting till något mer betydelsefullt än en sidoläge.

Spotify: Lyssna på podcaster och hitta musik du älskar
Spotify: Lyssna på podcaster och hitta musik du älskar