TikTok säger nej till Microsoft, men hur är det med Oracle? [Update]

0 Shares

TikTok med rosa bakgrund

I ett kort uttalande som utfärdades sent i går kväll avslöjade Microsoft att det var ur drift att köpa TikToks amerikanska verksamhet.

USA: s president Donald Trump hävdar att TikTok (och andra kinesiska appar) utgör ett hot mot den nationella säkerheten och hans administration har satt en tidsfrist den 15 september för ByteDance, TikToks kinesiska ägare, att antingen sälja amerikanska operationer eller stänga av dem.

Microsofts uttalande säger enkelt:

ByteDance meddelade oss idag att de inte skulle sälja TikToks amerikanska verksamhet till Microsoft. Vi är övertygade om att vårt förslag skulle ha varit bra för TikToks användare, samtidigt som det skyddade nationella säkerhetsintressen. För att göra detta skulle vi ha gjort betydande förändringar för att säkerställa att tjänsten uppfyllde de högsta standarderna för säkerhet, integritet, online-säkerhet och bekämpning av desinformation, och vi gjorde dessa principer tydliga i vårt uttalande från augusti. Vi ser fram emot att se hur tjänsten utvecklas inom dessa viktiga områden.

Microsoft var inte det enda amerikanska teknikföretaget som köpte TikTok US – Oracle har också uttryckt ett intresse och med Microsoft inte längre i drift antar många att ByteDance har valt att sälja till Larry Ellisons företag.

Kinas statliga sändare CGTN rapporterar dock i morse att ByteDance inte kommer att sälja TikTok US till Oracle eller ge någon källkod till några potentiella amerikanska köpare.

Om ByteDance avvisar båda friarna kommer det att göra saker knepiga för TikTok i USA och det blir intressant att se vad som händer framöver.

Uppdatering:

Även om det är underförstått att Oracle inte kommer att köpa TikTok US direkt, har företaget bekräftat sitt engagemang i följande uttalande:

Oracle bekräftar sekreterare Mnuchins uttalande att det är en del av förslaget som ByteDance lämnade till finansdepartementet under helgen där Oracle kommer att fungera som den pålitliga teknikleverantören. Oracle har ett 40-årigt resultat som erbjuder säkra, högpresterande teknologilösningar.

Så vad betyder detta? I ett tekniskt partnerskap skulle Oracles kontroll över verksamheten vara begränsad, men det kan hjälpa till att övertyga både de amerikanska och kinesiska regeringarna. Kommer det att gå tillräckligt långt? Det återstår att se.

0 Shares