Tim Cook efterlyser “omfattande federal sekretesslag i USA”

0 Shares

Metallic Apple-logotyp

På den internationella konferensen för kommissionärer för dataskydd och sekretess i Bryssel berömde Apples VD Tim Cook Europas GDPR (Allmän dataskyddsförordning) och sa att USA måste slå tillbaka mot vapenbildning av personuppgifter.

I ett starkt formulerat tal undvek Cook att uttryckligen nämna sådana som Google och Facebook för handel med privat information, men det var tydligt vem han hänvisade till när han sa att data missbrukades. Han tillade: “Vi ska inte sockerbelägga konsekvenserna. Detta är övervakning”.

Se även:

Talet såg Cook ta ställning för konsumenternas rätt till integritet, och det var inte bara ett sätt att markera Apple som annorlunda än andra teknikföretag. Han efterlyste en ny dataskyddslag i USA och utfärdade en stark varning om hur privata uppgifter för närvarande används.

Vår egen information – från vardag till djupt personlig – beväpnas mot oss med militär effektivitet. Dessa dataskrot, var och en oskadlig på egen hand, samlas noggrant, syntetiseras, handlas och säljs. Taget till det yttersta skapar denna process en varaktig digital profil och låter företag känna dig bättre än du kanske känner själv. Din profil är en massa algoritmer som tjänar alltmer extremt innehåll och slår våra ofarliga preferenser i skada. Vi borde inte sockerbelägga konsekvenserna. Det här är övervakning.

Han varnade för att “krisen är verklig”, inte “föreställd, eller överdriven eller galen”, och sade att USA – och resten av världen – behövde följa Europas ledning med GDPR. Till applåder från publiken sa han: “Vi i Apple stöder fullt ut en omfattande federal sekretesslag i USA”.

Apple uppdaterade nyligen sin sekretesssida och gav sina användare möjligheten att ladda ner den information de har om dem.

Bildkredit: Benny Marty / Shutterstock

0 Shares