Tim Cook slår tillbaka på “galen” europeiskt beslut om Apple-skatt

0 Shares

tim_cook_distressed

Apples VD Tim Cook, som talar med Irlands RTÉ News, säger att anklagelserna från Europeiska kommissionen om att hans företag är skyldig 14,5 miljarder dollar i bakskatt är “galna”. Han är också mycket säker på att kommissionens beslut kommer att upphävas vid överklagande.

I ett öppet brev som publicerades tidigare i veckan sa Cook att påståenden om att Apple fick förmånsbehandling och särskilda skattearrangemang i Irland har “ingen grund i faktum eller i lag”. Det irländska kabinettet har redan träffats för att diskutera hur man kan ta itu med överklagandet som Apple förväntas inleda, men har ännu inte fattat något beslut. I överklagandet kommer Apple att återupprepa Tim Cooks påstående att skattesiffran som läggs fram av Europa är “falsk”.

Medan Europeiska kommissionen säger att Apple har betalat en effektiv skattesats så låg som 0,005 procent, ifrågasätter Cook detta och säger att företaget betalade “en världsomspännande inkomstskattesats” på 26,1 procent det året. Det är värt att påpeka att kommissionen inte kommenterade Apples globala skattebetalning, bara de i Irland baserat på europeisk inkomst.

Han fortsätter med att säga att Apple inte bara var den största företagsskattebetalaren i Irland 2014, utan att det betalade ut 400 miljoner dollar, “och den summan pengar baserades på den lagstadgade irländska inkomstskattesatsen på 12,5 procent”.

I en passionerad intervju försvarade Cook både Apple och den irländska regeringen och sa:

Det är galet, det är en besvikelse, det är uppenbart att detta kommer från en politisk plats, det har ingen grund i faktum eller i lag, och tyvärr är det en av de saker vi måste arbeta igenom. När du anklagas för att göra något som är så främmande för dina värderingar, framkallar det en upprördhet i dig, och det är så vi känner. Apple har alltid handlat om att göra rätt. Vi har inte gjort något fel och den irländska regeringen har inte gjort något fel.

I tisdagens öppna brev var han lika passionerad och slog till Europeiska kommissionen:

Kommissionens drag är utan motstycke och har allvarliga, vidsträckta konsekvenser. Det föreslås effektivt att ersätta irländska skattelagar med en syn på vad kommissionen anser att lagen borde ha varit. Detta skulle slå ett förödande slag mot EU-medlemsstaternas suveränitet över deras egna skattefrågor och mot principen om lagens säkerhet i Europa. Irland har sagt att de planerar att överklaga kommissionens beslut och Apple kommer att göra detsamma. Vi är övertygade om att kommissionens order kommer att omvändas.

För närvarande finns det lite mer än ett ordskrig. Det irländska regeringen träffas igen på fredagen för att diskutera hur man ska gå vidare.

Fotokredit: JStone / Shutterstock

0 Shares