Tre fjärdedelar av små och medelstora företag anser att det brittiska skattesystemet otillbörligt gynnar stora företag

0 Shares

skatte-mynt-högar

De stora företags skattebetalningsvanor är tillbaka i rubrikerna nu när Apple står inför en räkning på 14,5 miljarder dollar i Irland – även om Tim Cook inte håller med. I kölvattnet av det irländska skattedomen från Apple säger 71 procent av de små och medelstora företagen att det brittiska skattesystemet gynnar stora företag och gör det svårare för den lilla killen.

Siffrorna gäller Storbritanniens mikroföretag (de med under 10 anställda) och egenföretagare, varav endast 1 procent anser att systemet fungerar till förmån för dem.

FreeAgent, ett företag som tillhandahåller molnbaserade redovisningstjänster till småföretag genomförde en undersökning och fann att bara 8 procent av de ifrågasatta tyckte att skattesystemet var rättvist för både små och stora företag. VD och grundare av företaget, Ed Molyneux, säger att små och medelstora företag kommer att vara glada att se att Apple hålls ansvarig i Irland:

Jag är säker på att många mikroföretagare därför kommer att vara glada att se att ett stort multinationellt företag får betala sin rättvisa andel.

Han säger att mindre företag ofta har svårt att säkerställa att de betalar rätt skatt. När stora företag visar sig ha underbetalt har de vanligtvis den ekonomiska styrkan och de juridiska musklerna för att undvika eller minska sina räkningar på sätt som helt enkelt inte är möjliga för dem som ligger längre ner i kedjan.

Vi genomförde nyligen forskning som fann att sju av tio (71 procent) brittiska mikroföretagare i Storbritannien kände att större företag gynnades mer av skattesystemet än de gjorde. Projiceras över Storbritanniens 5,2 miljoner starka mikroföretagssektor, som står för 95 procent av alla företag, vilket motsvarar miljontals egenföretagare som ser skattesystemet med en känsla av orättvisa.

Fotokredit: enciktepstudio / Shutterstock

0 Shares