Tre månader in, här är varför jag inte kan sälja min HTC One

0 Shares

HTC Sense var skrattande bland Android-purister i flera år – Sense 5 visar (nästan) kärnan för Android UI-teamet hur det ska göras.

Det var mitt enda ögonblick av tvekan innan jag beställde en helt ny: skulle jag slungas tillbaka till deprimerande minnen från min gamla HTC Desire, som lider av lager av helt onödiga, uppblåsta, obstruktiva Android-gränssnittsanpassningar som berövade dig viljan att leva?

Men HTC One har ingen uppblåsthet. Och ja, Sense 5 är vacker.

Det är som att HTC-designteamet tog det bästa av det platta Holo-designspråket från Android-kärnan och sedan började göra varje element lite bättre (bry dig inte om att skicka hatpost, AOSP-älskare – jag öppnar inte det). Typografin överallt är nästan perfekt, och 99% av de anpassade ikonerna är smakfulla och väl färdiga (OK, jag ignorerar den ostlikta personifieringsikonen i Inställningar).

HTC One: s användargränssnitt hanterar det tricket som alla designer för mobilgränssnitt strävar efter: låta användaren glömma designen. Varje vanligt jobb – kontrollera e-post, skicka en tweet, hitta ett möte, starta ett spel – är ungefär så enkelt som det är möjligt att göra det, hjälpte inget slut med den tidigare nämnda snabba prestandan.

Vad sägs om Blinkfeed, du gråter? Vilken galenskap inspirerade ett team att ge över en hel skärm till en oändlig rullning av förvalna nyheter utan förmågan att stänga av den? OK, så det är ett problem. Även efter att ha levt med det i tre månader kan jag inte riktigt förstå varför HTC inte inkluderade en “av” -brytare för Blinkfeed, så att One-köpare får friheten att använda maximalt fem tillgängliga skärmar som de tycker passar.

Men sedan efter tre månaders bestraffning av en en varje dag har jag befunnit mig regelbundet att kontrollera Blinkfeed, snarare än att öppna Flipboard eller Feedly (som jag båda har installerat), mest för att det är … ja, där och enkelt.

Så småningom ställde jag in min startskärm som mitt på mina maximalt fem skärmar, vilket innebär att Blinkfeed är längst till vänster – så bara två snabba svep bort. Vilket är faktiskt snabbare för det mesta än att starta en app.

Ja, jag har slösat bort några timmar med att justera Blinkfeed-kanaler, och jag önskar att det fanns fler av dem. Men de flesta dagar, åtminstone på det sätt som jag har det inställt, är det ur vägen tillräckligt för att vara smärtfri, men det finns tillräckligt för att vara användbart.

Det var särart i HTC One’s launcher först. Enheten kom på marknaden med Android 4.1.2, täckt med företagets förnyade nedskärning av lager Android-launcher, Sense 5. Detta inkluderade sådana galna problem som oförmågan att ta bort en app från hyllan utan doktorsexamen (det var enkelt, av sättet, du behövde bara öppna applådan först och sedan dra hyllappen till den. Vem visste?) och en applåda som i standardläge bara erbjöd ett minimalt antal appar per skärm.

Men 90% av HTC One: s användbarhetsproblem klämdes av den senaste uppdateringen till Android 4.2.2. Att flytta runt appar är mer intuitivt nu, och uppdateringen medförde också sådana läckerheter som snabb åtkomst till inställningar från meddelandeskärmen och, naturligtvis, låsskärmswidgets.

(Om du undrar kan standardappens lådgaller fixas från start, helt enkelt genom att justera en inställning under rutstorlek).

Hur man out-One the One? Berätta för din nya smarttelefons marknadsavdelning att en hel skärm som överlämnas till en feed-läsare är en blodig dum idé. Och om de verkligen måste göra det, inkludera en avstängning.

0 Shares