Trojaner ökar när kryptomining minskar

0 Shares

trojansk häst

Det andra kvartalet 2018 har sett en betydande ökning av Trojan-aktiviteten, vilket ser dem bli den ledande typen av skadlig kod, enligt den senaste rapporten från Comodo Cybersecurity.

Samtidigt har kryptomining-programvaran minskat något. Detta har dock gått hand i hand med en kraftig ökning av deras skadliga kapacitet, inklusive bättre döljning och starkare uthållighet.

“Trojaner har alltid varit ett utbrett och farligt hot, men deras utveckling under andra kvartalet är särskilt intressant eftersom de nu kan gömma sig under längre perioder och fortsätta trots ansträngningarna från några av de mest effektiva AV-lösningarna på marknaden”, säger VP för Comodo Cybersecurity Threat Research Labs, Fatih Orhan. “Q2 har överlägset visat de mest sofistikerade varianterna av Trojan malware som vi någonsin har upptäckt.”

Antalet trojaner är betydande på grund av deras förmåga att leverera annan skadlig kod och att snabbt spridas via nätfiske, vilket oundvikligen skapar en ny utmaning för IT-säkerhetsavdelningar.

Bland andra fynd är att Android-användare riktas mot olika skadliga program. Spioneringsverktyg är de mest ihållande följt av skadlig programvara, ransomware och kryptominerare. Maskar har också blivit ett strategiskt hot som massivt sprider sig i olika former och metoder och attackerar via flera rutter inklusive nätverk, e-post, sociala medier och torrents.

Den fullständiga kvartalsvisa globala hotrapporten finns tillgänglig på Comodos webbplats.

Bildkredit: wk1003mike / Shutterstock

0 Shares