Två, fyra, sex, åtta: hur många kärnor behöver din telefon egentligen?

0 Shares

Nej. Förlorade mig fortfarande. Vad har sömnad med detta att göra?

Den viktigaste fördelen med flerkärnprocessorer är att de kan arbeta på mer än en “tråd” åt gången. Tänka Tjuv som en stor stor rutig picknickfilt av datorkod. Det ser ut som en mjukvara, men faktiskt delas den upp i mindre oberoende färgblock, som kan representera alla de olika program som faktiskt utgör spelet. Grönt för grafik, blått för artificiell intelligens, rött för blodfloder möjliggjort av fysikmotorn och så vidare. I sin tur består dessa av hundratals underrutiner eller trådar som alla drar ihop.

Tjuv är en picknickfilt du säger? Förklarar varför den har så många buggar.

Du hämtar. På gamla tider hade en processor en “kärna” – eller “exekveringsmotor” – som kunde utföra matematik på en enda tråd åt gången. Så om det var tvungen att beräkna ett värde för var och en av dessa trådar i stort Tjuv filt för varje ram, skulle det ta lång tid.

Ursprungligen förkortades den här tiden genom ökande klockhastigheter. Medan endast en tråd kunde hanteras åt gången kunde du fortfarande bearbeta tre miljoner av dem eller så en sekund, vilket för de flesta ändamål räckte.

Problemet är att filtarna blev större och med mer invecklade mönster snabbare än chipdesigners kunde hålla jämna steg med snabbare klockhastigheter. Ju snabbare ett chip går, desto mer kraft förbrukar det och desto varmare blir det. Hotchips börjar misslyckas och gör misstag i matematiken.

Detta kan vara en liten förenkling av hur en dator fungerar.

0 Shares