Tyska skolor förbjuder Microsoft Office 365 på grund av integritetshänsyn

0 Shares

Kontor 365

Den tyska delstaten Hesse har förbjudit skolor att använda Microsoft Office 365 eftersom de är rädda för att programvaran öppnar upp för student och lärares privata information för risken för “potentiell tillgång från amerikanska myndigheter”.

Hesse-kommissionären för dataskydd och informationsfrihet (HBDI) anser att Office 365 strider mot GDPR-lagstiftningen och uttryckte också oro över insamlingen av telemetradata från Windows 10.

Kommissionären uttrycker oro för att data som lagras i molnet via Office 365 kan vara åtkomliga av amerikanska myndigheter. Avgörandet säger att “offentliga institutioner i Tyskland har ett särskilt ansvar när det gäller tillåtlighet och spårbarhet av behandlingen av personuppgifter” – något som inte kan garanteras med Office 365.

I ett pressmeddelande förklarar kommissionären ytterligare oro:

Den digitala suveräniteten för statlig databehandling måste garanteras. Dessutom finns det en annan fråga som Federal Office for Information Security har påpekat för allmänheten hösten 2018. Med användning av Windows 10-operativsystemet överförs en mängd telemeterdata till Microsoft, vars innehåll inte har slutförts klargjordes trots upprepade förfrågningar hos Microsoft. Sådan information överförs också när du använder Office 365.

För närvarande är Office 365 förbjudet – även om det för närvarande inte talas om att förbjuda Windows trots de farhågor som uttrycks om det. HBDI vill samarbeta med Microsoft för att ta fram en “integritetskompatibel lösning” och säger att många av samma problem gäller molnprodukter från Apple och Google.

HBDI säger att “skolor kan under tiden använda andra verktyg som lokala licenser på lokala system”.

Bildkredit: dennizn / Shutterstock.com

0 Shares