Uber spårade iPhone-användare även efter att de avinstallerat appen och Tim Cook var inte nöjd

0 Shares

uber_logo_black

Uber bröt Apples regler genom att tagga och spåra iPhones även efter att användare hade avinstallerat taxihag-appen. New York Times rapporterar att Tim Cook träffade VD Travis Kalanick och varnade för att Uber-appen kunde sparkas ut ur App Store för brott mot sekretessriktlinjerna.

Det sägs att Uber har hittats “i hemlighet att identifiera och märka iPhones” inte bara efter att appen avinstallerades utan även efter att telefoner hade raderats. “Fingeravtryck” -tekniken användes – det påstås – för att identifiera enskilda iPhones, och åtgärder vidtogs för att dölja den kränkande koden från Apple.

New York Times förklarar tanken bakom det påstådda bedrägeriet: “Idén om att lura Apple, den huvudsakliga distributören av Ubers app, började 2014. Då hade Uber att göra med omfattande kontobedrägerier på platser som Kina, där tricksters köpte stulna iPhones som raderades och såldes igen. Vissa Uber-förare där skulle sedan skapa dussintals falska e-postadresser för att registrera sig för nya Uber-ryttarkonton kopplade till varje telefon och begära åkattraktioner från dessa telefoner, som de sedan skulle acceptera. Eftersom Uber delade ut incitament för förare att ta fler åkattraktioner, kan förarna tjäna mer pengar på detta sätt. “

Fingeravtrycket gjorde det enkelt att identifiera iPhones genom användning av ihållande kod. Det spelade ingen roll om appen togs bort eller till och med om en iPhone återställdes på fabriken. Men när NYT fortsätter:

Det fanns ett problem: iPhones med fingeravtryck bröt Apples regler. Mr Cook trodde att det att rensa en iPhone borde säkerställa att inget spår av ägarens identitet förblir på enheten.

Så Herr Kalanick sa till sina ingenjörer att “geofence” Apples huvudkontor i Cupertino, Kalifornien, ett sätt att digitalt identifiera personer som granskar Ubers programvara på en specifik plats. Uber skulle sedan fördunkla sin kod för människor inom det geofence-området och i huvudsak dra en digital lasso runt de de ville behålla i mörkret. Apples anställda vid huvudkontoret kunde inte se Ubers fingeravtryck.

Uber berättade för TechCrunch att fingeravtryck fortfarande används för att försöka identifiera bedrägliga konton. Företaget förnekar dock att tekniken används för att spionera på användarnas plats:

Vi spårar absolut inte enskilda användare eller deras plats om de har tagit bort appen. Som New York Times berättar mot slutet, är detta ett typiskt sätt att förhindra bedragare från att ladda Uber på en stulen telefon, sätta in ett stulet kreditkort, ta en dyr resa och sedan torka telefonen – om och om igen . Liknande tekniker används också för att upptäcka och blockera misstänkta inloggningar för att skydda våra användares konton. Att kunna känna igen kända dåliga aktörer när de försöker komma tillbaka till vårt nätverk är en viktig säkerhetsåtgärd för både Uber och våra användare.

Bildkredit: 360b / Shutterstock.com

0 Shares