Uppgradera till Windows 10 Professional för endast 39,95 USD och testa otillförlitliga program säkert med den uppdaterade Sandbox

0 Shares

I databehandling är en sandlåda en isolerad miljö där du säkert kan köra operativsystem och programvara utan att riskera dina data, integritet eller säkerhet. Därför gör Windows Sandbox exakt vad det står på burken: ger en lätt skrivbordsmiljö där du säkert kan testa program.

Varför skulle du göra det här? Den främsta anledningen är säkerhet: du vet inte om du litar på ett program eller en fil, så genom att starta Windows Sandbox-verktyget i Windows 10 Professional eller Enterprise skapar du ett Windows i Windows. Om du har experimenterat med Hyper-V ser du att den delar samma underliggande virtualiseringsteknik, om än med några avgörande skillnader.

Först kan du bara skapa en virtuell version av Windows 10 – men inga ytterligare nedladdningar eller VHD-bilder krävs. För det andra är din sandlåda tillfällig – stäng fönstret eller stäng av via sandlådans Start-knapp så rensas allt.

Precis som Hyper-V är Windows Sandbox beroende av hårdvaruvirtualisering – det gör det möjligt att hålla den virtuella maskinen helt isolerad från din huvudsakliga Windows-installation. Om din dator kan köra Hyper-V (och du har aktiverat hårdvaruvirtualisering i BIOS enligt våra tidigare instruktioner) kan du också dra nytta av Windows Sandbox.

För att aktivera det, skriv ‘funktioner’ i sökrutan och öppna ‘Aktivera eller inaktivera Windows-funktioner’, bläddra ner och markera rutan ‘Windows Sandbox’. Klicka på OK och starta om.

Starta Windows Sandbox från Start> Windows Sandbox och den startar dig omedelbart till din virtuella version av Windows, komplett med version av Microsoft Edge för att komma online och ladda ner vilken fil eller vilket program du vill testa. Det fungerar som din vanliga version av Windows, och när du är klar klickar du helt enkelt på Stäng-knappen i huvudlådans fönster och klickar på OK för att torka allt.

Testprogram

Sandlådan startar med tillgång till internet, men inte ditt nätverk, så vad gör du med program som du inte kan ladda ner direkt i sandlådan? Enkelt: Windows Sandbox låter dig kopiera och klistra in filer på din huvudsakliga dator till den sandlådda versionen av Windows – högerklicka bara på filen i File Explorer och välj Copy, öppna File Explorer till en specifik mapp i din sandbox och välj Klistra in för att kopiera filen här, redo för körning.

Obs! Det är också möjligt att kopiera och klistra in filer från sandlådan tillbaka till din värd – var försiktig eftersom detta kan utsätta din dator för skadlig programvara i sandlådan.

Avancerad konfiguration

Inte alla testscenarier kräver fullständig isolering mellan värd och sandlåda – utvecklare kanske vill använda den för en snabb och smutsig testbädd, till exempel. Där säkerhet och integritet inte är avgörande kan du ställa in en konfigurationsfil för att ge sandlådan åtkomst till ditt huvudnätverk och skrivare, för att mappa mappar (med skrivskyddade eller skriv-skrivbehörigheter) från värd till sandlåda, och – – sedan uppdateringen 2004 – ge din sandlåda åtkomst till video- och ljudenheter.

Medan dessa konfigurationsfiler kan skapas och redigeras för hand, är en mycket enklare metod att använda ett verktyg som Sandbox Configuration Manager. Den nuvarande versionen stöder inte de senaste förbättringarna, men det ger dig åtminstone chansen att snabbt skapa en grundfil innan du lägger till de nödvändiga elementen för hand.

Ladda ner Sandbox Configuration Manager.

Sandbox får en boost med maj 2004-uppdateringen

Den nyligen släppta funktionsuppdateringen 2004 innehåller flera förbättringar: användare kan nu ange en målmapp för mappade mappar så att de inte hamnar på skrivbordet. Med ljud- och videoingångsstöd kan du använda en webbkamera och mikrofon i din sandlåda, tillsammans med ett alternativ för att komma åt värddatorns skrivare.

Dela urklipp kan nu inaktiveras för ytterligare säkerhet tillsammans med en ny ProtectedClient-inställning som stärker säkerheten för RDP-sessionen till sandlådan.

Windows Media Player läggs än en gång till i sandlådebilden och en ny genväg (Ctrl + Alt + Paus / Paus) gör det enkelt att växla mellan fönster och helskärmsläge.

Uppgradera till Windows 10 Pro och spara!

Windows Sandbox är endast tillgängligt i Windows 10 Professional eller högre. Du kan uppgradera till Windows 10 Pro från Windows 10 Home för bara 39,99 USD med vår exklusiva affär, vilket sparar 80 procent på MSRP.

Du kan använda nyckeln på en nyinstallation av Windows 10 Pro eller uppgradera din befintliga (och fullt aktiverade) version av Windows 10 Home utan att behöva installera om Windows och behålla alla dina filer och program. För att göra detta, navigera till Start> Inställningar> Uppdatera & Säkerhet för att säkerställa att Windows 10 är fullständigt uppdaterad, välj sedan Aktivering i den vänstra rutan och klicka på “Ändra produktnyckel” för att ange din nya produktnyckel och låsa upp alla de fantastiska funktionerna i Windows 10 Pro.

Bildkredit: päron worapan / Shutterstock

0 Shares