USA: s högsta domstol avgör antitrustärenden mot Apples ‘monopolistiska’ App Store-praxis

0 Shares

Vinklad Apple-logotyp

USA: s högsta domstol har sagt att konsumenter kan stämma Apple för påstått brott mot antitrustlagar med sin App Store.

En grupp iPhone-ägare försökte väcka en grupptalan mot företaget, och nu har rättvisa Brett Kavanaugh sagt att de kan göra det. Gruppen säger att när Apple debiterade en provision på 30 procent, betalade Apple användare för mycket för appar, och att kravet på att appar skulle säljas via App Store var orättvist.

Se även:

Apple hade försökt argumentera för att det endast fungerade som en agent för utvecklare. Företaget sa att dessa utvecklare ställde priser och konsumenter köpte från utvecklaren, inte Apple. I ett avgörande om 5-4 var Högsta domstolen oense om det, och justitieminister Kavanagh sa att kunderna hade rätt att hålla företag till ansvar när “återförsäljare bedriver olagligt konkurrensbegränsande beteende som skadar konsumenterna”.

Han skrev:

Apples teori skulle ge en färdplan för monopolistiska återförsäljare att strukturera transaktioner med tillverkare eller leverantörer så att de undviker antitrustanspråk från konsumenter och därigenom hindrar effektiv antitrusthantering.

Rättvisa Kavanaghs dom sade också:

Om en återförsäljare har bedrivit olagligt monopolistiskt beteende som har fått konsumenter att betala högre priser än konkurrenskraftiga, spelar det ingen roll hur återförsäljaren strukturerade sin relation till en tillverkare eller leverantör i uppströmsfasen – om till exempel återförsäljaren använde en markering eller har haft en provision.

Som rapporterats av CNN kan resultatet av detta fall skapa ett viktigt prejudikat. Andra företag som driver muromgärdade appbutiker kan möta liknande fall i framtiden varnar den tidigare justitiedepartementets antitrusttjänsteman Gene Kimmelman, ordförande för konsumentfrämjande gruppen Public Knowledge. “Det borde definitivt få teknikföretag att undra hur antitrustlagarna kommer att tillämpas framöver i en onlineplattformsmiljö”, sa han.

Apples aktiekurs har drabbats av beslutet, men företaget har ännu inte utfärdat ett uttalande som svar.

Bildkredit: Stockforlife / Shutterstock

0 Shares