Utvecklare kritiserar Microsofts “monopoliserande” strategi för appar och spel i Windows 10

0 Shares

rasande_man

En trädgårdsmässig inställning till appar för operativsystem är något vi har blivit vana vid i mobilvärlden. I synnerhet Apple har varit oerhört framgångsrika i att skapa ett avstängt ekosystem som säkerställer att det – i stort sett – är i kontroll över vad som träffar App Store. Med Windows 10 försöker Microsoft suddiga gränserna mellan mobil och icke-mobil, och utvecklare – särskilt spelutvecklare – är inte nöjda.

Windows 10: s Universal Windows Platform (UWP) beskrivs av Epic Games grundare Tim Sweeney som en “stängd plattform-inom-en-plattform”. Mer än detta säger Sweeney att det är det “mest aggressiva steget som Microsoft någonsin har gjort”, och varnar för att företaget försöker monopolisera appdistribution till nackdel för konsumenter och hela PC-industrin. Sweeney skriver för Guardian och bäljer ett vapenupprop som säger att UWP “kan, bör, måste och kommer att dö”.

Den banbrytande utvecklaren drar inga slag när han lägger till Microsoft i en starkt formulerad redaktionell artikel i Guardian. Han säger att Microsoft avbryter en kommunikationslinje mellan utvecklare och användare och konkurrerar orättvist med konkurrerande spelbutiker som de som drivs av Steam och andra utvecklare.

Microsoft har lanserat nya PC Windows-funktioner uteslutande i UWP och säger effektivt till utvecklare att du bara kan använda dessa Windows-funktioner om du underkastar dig kontrollen av vårt låsta UWP-ekosystem. De begränsar användarnas frihet att installera PC-programvara med full funktionalitet och undergräver utvecklarnas och utgivarnas rättigheter att upprätthålla en direkt relation med sina kunder.

Sweeney uttrycker oro över att Microsoft verkar se ut att kontrollera hela processen för distribution, nedladdning och uppdatering av appar. Även om det inte är “omöjligt” som Sweeney föreslår, gör Windows Store verkligen det svårt för den genomsnittliga användaren att använda UWP-appar utanför butiken. Sidoladdning är möjlig, men “det här är en funktion som Microsoft kan återkalla när som helst med Windows 10: s tvångsuppdateringsprocess”.

Det här är legitima problem och Sweeney använder sin ledare för att uppmana Microsoft att öppna UWP-plattformen på samma sätt som det för närvarande använda Win32 API. Han föreslår en trio av fördelar som detta skulle medföra:

Att alla Windows-användare kan ladda ner och installera ett UWP-program från webben, precis som vi kan göra nu med win32-applikationer. Inget nytt krångel, inga lömska varningar om att våga sig utanför Microsofts muromgärdade trädgård och ingen ändring av Windows standardinställningar krävs. Att alla företag kan driva en butik för PC-Windows-spel och appar i UWP-format – som Valve, Good Old Games, Epic Games, EA och Ubi Soft gör idag med win32-formatet, och att Windows inte hindrar eller hindrar dessa appar butiker, förflytta dem till andra klassens medborgarskap, att användare, utvecklare och utgivare alltid kommer att ha fri handel med varandra, utan att Microsoft tvingar alla till sitt formativa handelsmonopol och tar 30 procent ned.

Microsoft anklagas för att följa Googles ledning när det gäller att “tekniskt exponera, men praktiskt taget begrava, alternativ som låter användare fly från sina tvångsbuntade tjänster. Om du har försökt ändra din Windows 10-sökmotor, webbläsare eller filmspelare eller till stäng av deras invasiva nya låsskärmsannonser, Windows-sökfältet Bing-skräppost och invasiva “analyser”, du vet vad jag pratar om. Det är en medvetet anti-kundupplevelse: alternativen finns, men lycka till att hitta dem.

Den ultimata faran här är att Microsoft kontinuerligt förbättrar UWP samtidigt som man försummar och till och med förnedrar win32, vilket med tiden gör det svårare för utvecklare och utgivare att fly från Microsofts nya UWP-handelsmonopol. I slutändan kan den öppna win32 Windows-upplevelsen förflyttas till Enterprise- och Developer-utgåvor av Windows.

Sweeney pekar på innehållet i Microsoft Store som ett bevis på hur missvisande en strategi företaget har vidtagit. Gilla Photoshop, Grand Theft Auto V och Fifa 2016 är anmärkningsvärda av deras frånvaro. Som med mycket av Windows 10 anklagas Microsoft för att dölja UWP bakom PR-bluster, använda knepigt språk och noggrann formulering för att undvika svåra frågor – det här är något som Microsoft behöver ta itu med och snabbt.

För närvarande ligger saker inom Microsofts händer, men det finns en grund för missnöje. Om företaget inte är försiktig skulle det kunna hitta ett annat antitrustärende att hantera när utvecklare och utgivare samlas för att försvara deras hörn av marknaden.

Fotokredit: rangizzz / Shutterstock

0 Shares