Utvecklare lyckas köra Windows 10 och Linux på M1 Mac-datorer

0 Shares

Lanseringen av Apples nya serie av Mac-datorer med egna M1-chips möttes av spänning – och riktmärken visade bra prestanda även från basmodeller. Det fanns bara ett problem för vissa människor: en oförmåga att köra Windows.

För alla som brukade köra Windows tillsammans med macOS – och för den delen, Linus Torvalds och hans önskan att köra Linux på en M1 MacBook Air – det finns goda nyheter. Ett team av utvecklare har kunnat få både Windows 10 och Linux att köras på Apple-kisel.

Se även:

Med virtualiseringstekniker har det varit möjligt att köra ett Linux-baserat operativsystem ovanpå macOS; detsamma gäller för Windows 10. Magin händer tack vare en del justeringar och lappning av open source virtualiseringsverktyget QEMU. Som delats av XDA-utvecklare gjorde AWS-ingenjör Alexander Graf det hårda arbetet och på grund av WoW för ARM64-emuleringslagret har det varit möjligt att få igång Win32-appar samt stöd för ljud- och nätverksfunktioner.

Graf delade nyheterna själv på Twitter nyligen:

Om du gillar tanken att göra det själv har Mr. Macintosh en användbar instruktionsvideo:

Med samma Hypervisor ramkorrigeringar har människor också kunnat få liknande som Fedora som körs på M1-baserad hårdvara.

0 Shares