Vad är Dolby Atmos?

0 Shares

Vi åkte nyligen till Dolby HQ i Soho, London, för att kolla in deras senaste surroundljudsystem, Dolby Atmos. Så vad är det och är det bra? ÅH JA!

Dolby har omdefinierat surroundljud med Atmos för att erbjuda en verkligt uppslukande högupplöst ljudupplevelse, inte bara för filmer utan också musik och videospel.

”Dolby Atmos skapar kraftfullt, rörligt ljud genom att introducera två viktiga koncept till bioljud: ljudobjekt och högtalare. Tillsammans förändrar dessa hur ljudspår skapas och hörs. ”

Utan att gå in i den verkliga tekniska specifikationen för systemet har Dolby tagit det ursprungliga 5.1- eller 7.1-kanalsbaserade systemet och delat det vidare. Med traditionella 5.1-system riktas ljudet från en film genom kanaler till var och en av de fem högtalarna, mitt, vänster fram, höger fram, surround vänster och höger surround. Dolby Atmos har tagit det ett steg längre och skickar nu ljud via en dedikerad signal till en enda högtalare, de har angett en uppsättning som 7.1.2, där de två motsvarar två högtalare i taket. På Dolby HQ har de för närvarande 36 högtalare runt bio och i taket. Var och en av dessa högtalare är individuellt programmerbar så att du kan få den verkliga effekten av en helikopter som går från vänster till höger, över huvudet och eller bakom huvudet. Genom att göra detta kan filmskapare nästan peka på ett ljud med en bild på skärmen. Utan att höra det med dina egna öron är det svårt att beskriva hur exakt en rörlig bil eller explosion kan vara, att flytta framåt vänster till höger eller framåt mot baksida. Filmproducenter skapar nu filmer tillsammans med Dolby så att de senaste filmerna, som Star Wars, kan höras med Dolby Atmos som kan ge det extra djupet till upplevelsen.

dolby_atmos_2

Så vad betyder det för hemmabio? Lyxiga hemmabio, du har förmodligen råd att installera några högtalare i taket och uppgradera din processor, vilket med mycket pengar är väldigt enkelt. Populära AV-konsulter specificerar redan systemet för nya hemmabio.

För de mer blygsamma; Visst kan du installera ett par högtalare i ditt vardagsrumstak. Vissa företag har producerat högtalare som riktar ljud mot taket, vilket ger effekten av takhögtalare. Jag är medveten om att Onkyo har ett komplett 5.1.2 högtalarpaket för under £ 500, vilket är en komplett stjäla om du frågar mig!

Hur bra var det? Mycket, mycket bra, närmar sig EPIC. För vissa scener i en film krävs det inte. Ibland skulle du inte lägga märke till de ytterligare högtalarna och pin-point-ljuden men för det mesta är definitionen så skarp att du känner dig nedsänkt i filmen. Det ger verkligen mycket till upplevelsen.

Är detta en spelväxlare för film-, musik- och spelindustrin? Ja, det är fortfarande relativt nytt men det är framtiden och i framtiden kommer varje film att ha Atmos-ljudkodning. Du kommer att njuta av din film ännu mer. Atmos används på nyligen släppta spel som Star Wars Battlefront och det experimenteras med på levande musikplatser. För mer information, kolla in den officiella Dolby-webbplatsen.

0 Shares