Vad är fel med Apple?

0 Shares

möglig_apple

För branschkunniga och avslappnade observatörer blev det en chock den här veckan när Apple beräknade att tillväxten för sin iPhone-försäljning skulle nå den långsammaste takt sedan 2007, året för den ikoniska telefonens släpp. Samtidigt kom den första prognostiserade nedgången i Apples intäkter under de senaste 13 åren. Trots valutafluktuationer och nedkylning av Kinas ekonomi är Apples situation en återspegling av tuffa tider över hela linjen inom mobiltelefonindustrin.

Tillbaka 2011 utvecklade en startande mobiltelefontillverkare i Peking med namnet Xiaomi en social medieplattform för att engagera miljontals kineser och förvandla unga konsumenter till avslappnade programmerare för att förbättra mobiltelefonens operativsystem. På mindre än fyra år såg Xiaomi sina intäkter sväva och överträffade Samsung och Apples marknadsandel i Kina. det blev landets största mobiltelefontillverkare och världens tredje.

Ändå ryckades Xiaomis kortlivade ära av Huawei – en annan telekomjätt i Kina som historiskt fakturerade sig själv som en billig leverantör. Varför så mycket turbulens i mobilutrymmet? Två underliggande krafter, modularitet och digitalisering, har varit huvudorsaken; och de påverkar, visar sig, också andra sektorer.

Modularitet

Ända sedan västerländska företag började lägga ut tillverkning i Asien på jakt efter låga löner har ingenjörer utformat smarta sätt att standardisera komponenter. Från mikroprocessorer och minneschips till LCD-paneler har komponenter blivit utbytbara och har till största delen tillverkats i Fjärran Östern (Sydkorea, Taiwan och Singapore). En mobiltelefon idag är mycket modulariserad och har jämfört med 15 år sedan blivit mycket billigare och mer flexibel att tillverka. Följaktligen har hindren för att komma in i branschen sjunkit. Till skillnad från Apple och Samsung driver Xiaomi inte en enda fabrik; hela dess montering och tillverkning av komponenter är outsourcade.

Digitalisering

Det som förstörde Kodak och Polaroid är inte begränsat till fotografering. Digitaliseringen tillförde också dödliga sår till Sony (Walkman), Toshiba (CRT TV) och Hitachi (videoinspelare). Eftersom vår datorkraft förbättras snabbt drivs produktfunktionerna i allt högre grad av programvara. Hårdvara har kommodiserats. Den smidiga konsumentupplevelsen från iPod har lite att göra med den senaste maskinvarutekniken (de hölls på hyllan av tredje part), utan den senaste mjukvarudesignen. Återigen var det tillströmningen av de två sammanvävda krafterna – modularitet och digitalisering – som bidrog till förskjutningen av gamla tidtagare. Ut Nokia, Blackberry och Motorola, i Samsung, Google (Android) och Apple.

Oavsiktligt kommer det kommande angreppet på sakernas internet bara att påskynda digitaliseringen och informationsöverföringen till molnet. Tjänster och erbjudanden blir allt mer modulära när nya branschstandarder dyker upp. Förändringshastigheten och störtningen av branschledare som vi har observerat i mobilrummet kommer naturligtvis att spridas någon annanstans.

Är din bransch nu nästa? Är du redo?

Fotokredit: Namngivning / Shutterstock

HowardHoward Yu är professor i strategisk ledning och innovation vid den högst rankade IMD-handelshögskolan. Han är specialiserad på teknisk innovation, strategisk transformation och förändringshantering. Hans undervisnings- och forskningsaktiviteter fokuserar på varför och hur vissa företag kan upprätthålla ny tillväxt medan andra inte kan.

0 Shares