Vad jag inte tycker om Apple iPad Pro [third in a series]

0 Shares

iPad Pro Batman återvänder

Dag 5 på morgonen, och jag är nära att returnera iPad Pro till T-Mobile. Det finns för många konstigheter som bekräftar mitt påstående i den här seriens andra inlägg: Apples big-ass-surfplatta är en proof-of-concept-enhet som är redo, eller så trodde jag, för få användare (skapare av digitalt innehåll) men inte massorna. Nu undrar jag om thang är redo för någon.

Att installera Apple Pencil bör vara lika enkelt som att dra av det bakre locket, sätta in det i blixtporten och bekräfta en begäran om Bluetooth-anslutningsbegäran. Men det finns inget svar från surfplattan, efter ett halvt dussin försök, så jag Google för lösningar. Ingen tur där, och jag kontrollerar Bluetooth-inställningar, där enheten inte visas. Koppla loss mina Harman Kardon-högtalare. Ingen förändring. Stäng av och slå på Bluetooth. Nej. Lossa pennan, försök igen. Framgång! Enheten dyker upp, kopplas ihop och kopplas sedan bort och förblir så tills jag försöker igen, och sedan är det “Groundhog Day” -tid. Jag heter Bill Murray och upplever samma ögonblick om och om igen utan framsteg.

Upplösningen tillämpas med den beprövade felsökningstaktiken: Stäng av och starta om. Därefter kommer anslutningsprompten att anslutas till Lightning-porten. Jag accepterar och Pencil plogar digitalt bläck över Adobe Procreate. Något här känns för mycket som Windows XP under de lovade plug-and-play-tidiga dagarna. I september klagade jag över en övergripande nedgång i Apples programvarukvalitet de senaste två åren. Vågar jag säga buggy?

Ingen penna pusher denna AM, andra saker nag. Ett ganska stort antal webbplatser verkar vara för stora, med teckensnitt större än min nagel. De blir enorma. Vissa Amazon-e-böcker är likartade, där öppning av dem på iPad Pro går in i detta förstorade läsområde för nästan blinda. Google+ är bland de likförstorade gärningsmännen, och ingen inställning jag hittar lösningar behovet av att dra tillbaka från skärmen för att få något som liknar läsarvänlighet. Hej utvecklare, kan vi ordentligt skala appar för den större skärmen, snälla?

Irritationerna ackumuleras: Feedly kan inte öppna inlägg i Chrome, men Safari fungerar bra. Nyckelkombinationen för att få fram en aktuell sökruta för webbsidor fungerar ibland i Chrome, men ofta inte. Kulminationen av dessa fumlar som läggs till så många andra konstigheter eller visuella hjärtrytmar tar bort en del av min entusiasm för iPad Pro.

Fysisk storlek fortsätter att vara ett dilemma. Är surfplattan för stor? Ställ in liggande med Apple Smart Keyboard bifogat, storlek och mått är överlägsen alla Mac-bärbara datorer. Utelämnandet av en styrplatta, även om det är konstigt i början, är lysande design. Jag tycker att jag är närmare skärmen utan allt slösat utrymme runt styrplattan, för att förbättra skrivhastigheten, förbättra min hållning och ge större känsla av intimitet.

Men som en surfplatta är iPad Pro goda och mäter 305,7 x 220,6 x 6,9 mm (12 x 8,68 x .27 tum). Den cellulära plus WiFi-varianten, som jag äger, väger 723 gram (1,59 pund), medan fliken som inte är LTE är 10 gram mindre (1,57 pund).

Tunnhet, lätthet och utmärkt fysisk balans gör begränsad enhandsbärning ganska hanterbar. Ändå tappade jag nästan fliken mer än en gång, och det är ett problem jag inte har stött på med någon annan. Saken ser för stor ut i mina händer, ett intryck förstoras när gigantisk text fyller skärmen. iPad Pro ser inte ut eller känns som en bärbar surfplatta. Om landskapsupplevelsen är så bra, skulle inte en pekskärm MacBook vara bättre? Jag kan inte undkomma den frågan, som nappar och får mig att överväga att returnera detta odjur under den 14-dagars köparens ångerperiod.

Okej, jag har ventilerat mina frustrationer. Ett uppföljningsinlägg kommer att lägga bort klagomål och komma in på vad jag gillar med iPad Pro. Enheten ger många fördelar och kan bara vara tillräckligt bärbar för mina behov, eller till och med dina. Kanske. Det är för tidigt att säga.

Det här inlägget är det tredje i en serie; Del ett och två.

Fotokredit: Joe Wilcox

0 Shares