Vad jag tycker om Apple iPad Pro [fourth in a series]

0 Shares

Cat och iPad Pro

Dag 10, och det är svårt att undra vart nästan två veckor gick. Men här är jag med iPad Pro, och mer avgjort än förra helgen, när jag fattar om hur surfplattan frustrerar mig.

Jag vill börja med att diskutera Apples Smart tangentbord, som är ett tillbehör på $ 169 som jag rekommenderar för alla som inte planerar att använda fingrar och penna som primära, ah, redskap. Att skriva är otroligt smidigt och korrekt. Nycklarna ger fantastisk resa, utan att kräva för mycket kraft samtidigt som de ger mycket taktilt svar. Chockad beskriver bäst min reaktion på upplevelsen. Ibland ger det som saknas något mer: utelämnande av styrplattan, som antingen är en lysande uppfattning eller Apples chefdesigner Jony Ive och teamet får jävla tur.

Genom att ta bort allt slösat utrymme som ges till styrplattan och sprida sig runt det, är tangentbordet närmare kroppen och armarna, vilket jag tycker förbättrar hållning, minskar stress på handlederna och ökar den totala skrivnoggrannheten, något annat: Närhet skapar intimitet med surfplattan du inte har med en bärbar dator.

Dessutom övervinner det kortare avståndet det stora användbarhetsfelet med vertikala pekskärmar: Gerillaarm, vilken primär är en värkande sjukdom i biceps. Att röra vid skärmen rör mer underarmarna framåt. Hade Apple inkluderat en pekplatta och därmed ökat räckvidden till skärmen skulle Guerilla Arm säkert resultera (som det gör på bärbara datorer). Av misstag eller design, vad som saknas är något mer.

De 12,9-tums Retina-skärm, med 2732 x 2048 inbyggd upplösning på 264 pixlar per tum, är superskarp, medan färger och kontrast dyker upp från skärmen. Vad jag tycker bäst om: Bildförhållandet 4: 3 gör skärmen mer kvadratisk än rektangulär och utvidgar landskapet för innehåll. Webbsidor och appar presenteras vackert med en varning. Webbplatser som fastnat i den förflutna 1024 x 768-alltför allt. De värsta gärningsmännen gör att mobilwebbplatser endast är optimerade för mindre skärmar och / eller lägre upplösningar. Betydelse: De skalas inte. Samma gäller för appar, för många av dem, som behöver upplösning / justering av skalning. Lyssnar du, utvecklare?

Rör övergripande imponerar, mycket som jag förväntar mig av en iPad men med större brådska. Om Pro ska ersätta en dator, inte en följeslagare, och en utan styrplatta, måste beröringen vara korrekt. Där ditt finger går måste markören följa, och det gör det för det mesta. Touch lyhördhet är bäst i klassen och nästan mind-läsning.

I liggande läge är beröring mer intim än andra iPads när du använder Smart Keyboard. På grund av skärmens närhet kan jag vila mina underarmar på skrivbordet och nå mest allt som behövs främst med tummen och även de första två fingrarna. Den positioneringen gör till exempel snabbare bearbetning av meddelanden i Apple Mail. Andra appar, och till och med allmän navigering, gynnar också.

iPad Pro presenterar en delad skärmvy men inga fönsterappar för multitasking. Med det sagt gör den ovannämnda närheten till skärmen att flytta bland appikoner en ganska snabb och inte alls besvärlig aktivitet. Att byta appar / uppgifter manuellt är inte den svårighet jag hade förväntat mig.

Prestanda är en annan bedövning. År av PC-konfigurationsmentalitet måste läggas åt sidan innan du betraktar surfplattan som möjlig primär persondator. Det finns Apples A9-chip, 4 GB minne och 128 GB lagring mot bärbara datorer med Intel Core-processorer, 8 GB (eller mer) RAM och lika mycket om inte större SSD. Jämförelse är mindre, mindre, mindre. Men lyhördhet är mer, mer, mer. Fan, känns den här fliken snabb.

Som sagt, iOS-idiosynkrasier är på plats. När resurser flyttas till en sak från en annan, är något kvar. Jag lärde mig när jag lämnade webbläsarflikar med textinmatning men inte sparad i, säg, WordPress. Gå tillbaka till fliken, uppdatera den och torka bort mitt inmatade innehåll. Det är beteendet som jag inte hade sett på Android-surfplattor, även om Chrome OS kan gå på tomgång och uppdatera webbläsarflikar vilket leder till liknande resultat.

Det måste vara åt sidan, allt om iPad Pro är skrymmande. Surrande runt min hjärna: Vad händer om Apple överbryggar sitt mellanrum mellan surfplattor och bärbara datorer genom att skicka 12-tums MacBooks efterträdare med A9-chip istället för Intel Penitum M. Den lilla bärbara datorn är väldigt snabb för sin storlek och processorklass. A9X skiljer MacBook från alla andra tunna och lätta bärbara datorer.

Flytta vidare till Penna, ett tillägg på $ 99, jag är imponerad baserat på mina begränsade tester, med två försiktighetsåtgärder: Jag behöver arbeta mer med pennan och jag är ingen artist; någon som ritar skulle bättre utvärdera inmatningsenheten. Men jag känner igen löftet, som kommer att få mer omfattande behandling i ett uppföljningsinlägg. För närvarande: iPad Pro presenterar i sin 12,9-tumsskärm en bred duk som konstnärer kan rita eller kommentera.

När jag packar upp är jag inte kär i iPad Pro, men jag gillar det mer varje dag. Några av konstigheterna är förödande för det typiska arbetsflödet som lätt kan uppnås på en bärbar dator. Dessa ämnen kommer att få mer omfattande behandling senare i denna serie. När min månad med iPad Pro utvecklas ser jag alltmer att mer kan uppnås genom att anpassa vanor och acceptera användarupplevelsen för vad den är snarare än vad den inte är. Jag lärde mig det från att se till exempel de många fördelarna med att ta bort styrplattan och Apples designval.

Medan surfplattan har varit i min besittning i tio dagar, gjorde jag beställningen tidigare. Den 13 februari är det då jag måste bestämma mig för att behålla iPad Pro och fortsätta den här serien eller återvända inom 14-dagars köparens ångerperiod. Avdelning fem kommer att avslöja vilket val jag gjorde (eller kommer att göra).

Detta inlägg är det fjärde i en serie; Del ett, två och tre.

Fotokredit: Joe Wilcox

0 Shares