Vad ligger egentligen bakom iPhone-fel 53 – och hur kan du fixa det?

0 Shares

återställ_iphone_6

Om du har ett intresse för Apple eller smartphones i allmänhet – eller till och med om du bara följer tekniska nyheter – kan du inte låta bli att höra om Fel 53-problemet som påverkar vissa iPhone-användare. Kort sagt verkade det som om människor som hade använt icke-auktoriserade reparatörer för att fixa sin hemknapp slutade med en murad telefon efter installation av den senaste iOS-uppdateringen.

Detta ledde till vokala skrik från inte bara upprörda iPhone-ägare, utan också teknikgemenskapen som helhet. Apple svarade och sa att fel 53 var att “skydda våra kunder”, men vad är den verkliga historien? Straffar Apple verkligen människor som inte tar sin iPhone till en Apple Store för reparation? Och, ännu viktigare, vad kan du göra om din iPhone har murats av fel 53?

Kyle Wiens, grundare av iFixit, kom i kontakt med mig för att säga att hans team av tekniker bedriver ytterligare forskning om problemet. För tillfället har de kunnat fastställa att problemet inte är specifikt för oberoende reparatörer eller icke-äkta delar. Som Kyle uttrycker det: “Fel 53 händer också med Apple-delar. Det är en synkroniseringsfråga – du kan byta flexkablar mellan två helt nya iPhone 6 och stöta på samma problem. Problemet är att Apple inte har släppt verktyg för att synkronisera nya delar med människors telefoner. “

iFixit har en praktisk förklaring om fel 53:

Fel 53 verkar påverka iPhone 6 eller 6 Plus-användare – och eventuellt andra Touch ID-aktiverade enheter (juryn är fortfarande ute på 6s och 6s Plus, som har en annan kabeldesign). Ibland dyker felet upp efter en olycka som på något sätt påverkar hemknappen eller hemknappkabeln. Men oftare påverkar Fel 53 användare som har gjort reparationer som involverar hemknappen / kabeln, antingen på egen hand eller genom en tredje parts reparationsteknik (läs: inte i en Apple Store). Telefonen fungerar helt bra efter en lyckad reparation, ett tag … men så snart användare ansluter till en dator och försöker uppdatera telefonens operativsystem får de det fruktade fel 53 – och en effektivt död telefon.

I början av Fel 53-körningen var Apple-butiker oinformerade om problemet och kunde ibland övertygas om att byta ut enheten. Numera vägrar Apple att åtgärda problemet i butikerna, vilket innebär att ägare måste köpa helt nya (och mycket dyra) telefoner. Uppenbarligen tycker vi att detta är oroväckande.

Vi har redan citerat Apples i stort sett ohjälpsamma uttalande i frågan, men det upprepas:

Vi skyddar fingeravtrycksdata med en säker enklave, som är unikt kopplad till Touch ID-sensorn. När iPhone servas av en auktoriserad Apple-tjänsteleverantör eller Apple-butik för ändringar som påverkar Touch ID-sensorn, valideras parningen igen. Denna kontroll säkerställer att enheten och iOS-funktionerna relaterade till Touch ID förblir säkra. Utan denna unika parning kan en skadlig Touch ID-sensor ersättas och därigenom få tillgång till den säkra enklaven. När iOS upptäcker att parkopplingen misslyckas är Touch ID, inklusive Apple Pay, inaktiverat så att enheten förblir säker.

iFixit har ännu inte kunnat avgöra om problemet uppstår till följd av ett fel som behöver åtgärdas eller på grund av målmedvetna åtgärder som vidtas av Apple. Kyle säger:

Frågan är att det finns ett kalibreringsverktyg som vi behöver som Apple inte tillhandahåller till de oberoende verkstäderna. Tillverkare gillar att ta varje tillfälle de kan för att genomföra sitt monopol på reparation.

Det finns en lång historia av rätten att reparera i fordonsvärlden, både i USA och i Europa. Denna lagstiftning kräver att tillverkare tillhandahåller verktyg till oberoende verkstäder och låssmeder. Vi behöver samma sak för telefoner.

För närvarande finns det ingen enkel fix. Om du fortfarande har din gamla hemknapp, kablar och så vidare kan du kanske installera om dem och ta bort din telefon. Om du inte missar det måste du antingen hosta lite pengar i Apple Store för en ny telefon eller så sitter du hårt och hoppas att någon lösning släpps någon gång som gör det möjligt att avmontera telefoner utan att byta hemknappen ännu en gång. Apple har inte angett om eller när detta kan hända.

Åh … och om du har reparerat din hemknapp kanske du vill sluta installera fler iOS-uppdateringar tills vi vet att problemet har åtgärdats ordentligt.

Fotokredit: Attila Fodemesi / Shutterstock

0 Shares