Välkomna PWA: Apple stöder nu servicearbetare på Safari

0 Shares

Apple-logotyp på MacBook

Med Safari 11.1 introducerar Apple servicearbetare till både macOS och iOS. Servicearbetare är en viktig ingrediens för Progressive Web Apps och kommer därför att ge en mängd nya funktioner och funktioner till utvecklare och Apple-fans.

Google har varit en stor anhängare under ganska lång tid, men tills nyligen såg det ut som om Apple inte var ombord. Det verkade som om Apple skulle använda den för att rita en linje i sanden mellan hur den skulle göra saker och hur Google ville att saker och ting skulle gå. Apple introducerar servicearbetare till sina OS-plattformar är fördelaktigt för alla, från företagare och utvecklare till vanliga appanvändare.

Hur fungerar servicearbetare?

Servicearbetare är ett bakgrundsskript. De är mellanhänder. De är ett lager mellan webbläsaren och servern, som tar hand om uppgifter när och hur de kan, även när någon inte aktivt använder programmet. De är väsentliga för skapandet av Progressive Web Apps, eftersom de arbetar i bakgrunden för att ge sina användare bästa möjliga upplevelse på vilken plattform som helst.

Servicearbetare hjälper också till att skapa en sömlös upplevelse mellan mobil och stationär dator.

Det ger en sammanhängande appliknande upplevelse för alla, oavsett deras anslutningshastighet eller enhetstyp. Undantaget var naturligtvis för iOS- och macOS-enheter. Med den senaste supportuppdateringen har den påminnelsen nästan försvunnit.

Förutom att fungera som en mellanhand, påskyndar servicearbetare aktivt hur PWAs belastar och fungerar. Detta görs främst genom att cachelagra och ladda ner data i bakgrunden. Dessutom hjälper de till att upprätthålla optimal applikationsfunktionalitet i frånvaro av ett aktivt nätverk eller serveranslutning genom att utnyttja deras cachefunktioner.

Vad kan servicearbetare göra för företag och utvecklare?

Servicearbetare och, i förlängning, progressiva webbappar gör det enklare och mer effektivt för utvecklare, företag och appanvändare. Nu när Apple och Safari stöder servicearbetare visar sig progressiva webbappar sig vara en riktig strategi för flera plattformar. Om Apple fortsätter att stödja denna position, med ytterligare uppdateringar av Safari till stöd för PWA-teknik, kommer företag att få en effektivare, snabbare och bekvämare kanal att kommunicera med sina kunder. Det blir också billigare att uppdatera och underhålla än de nuvarande mobilalternativen, inklusive mobilwebbplatser och inbyggda mobilappar.

Företag kommer nu att kunna skicka push-meddelanden via PWA, vilket gör dem ännu mer appliknande än tidigare. Sanna PWA: er tar bort många hinder som plågar inbyggda appar. De aktiverar appfunktionalitet utan att det krävs en nedladdning på en användares enhet. De synkroniserar data i bakgrunden utan att kräva ytterligare behörigheter och de hjälper till att producera en produkt med ett mindre fotavtryck. Alla dessa hjälper till att sänka barriären för adoption för nya appanvändare, vilket gynnar företag och utvecklare. Denna teknik används redan av stora företag och organisationer inklusive Starbucks, Lyft, Twitter och NASA.

Vad betyder detta för vardagliga appanvändare?

Servicearbetare tillåter inbyggd appfunktionalitet utan att behöva gå igenom en appbutik. De kan distribueras med en enkel URL. Eftersom PWA är lättare appar med ungefär samma funktionalitet som applikationer som för närvarande finns tillgängliga i App Store, är det naturligt att anta att PWA snart kommer att vara en konsuments de facto-alternativ. Varför skulle det inte vara det? Om du har valet mellan en PWA eller genomgå en lång nedladdningsprocess, arbeta dig igenom behörigheter och sedan äntligen använda en app som tar upp mer av ditt dyrbara hårddiskutrymme, vilket skulle du välja?

PWA finns utanför appbutiken i molnet. Appbutiker kan emellertid också integrera dem och presentera dem för potentiella användare precis bredvid inbyggda appar. Microsoft har börjat göra detta i mitten av 2017 och kan ha full integrering av PWA i sin appbutik i slutet av 2018, om inte tidigare.

Tittar på den stora bilden

Servicearbetare är en tredjedel av PWA-pusslet. För att få fullt realiserade progressiva webbappar till iOS- och macOS-plattformar behöver Apple fortfarande fylla i sina specifikationer för Web App Manifest. Det är sant att servicearbetare är den mest betydande delen, eftersom de tar med all den faktiska funktionaliteten som skiljer en PWA från någon annan typ av webbapplikation eller app. Webappen manifesterar å andra sidan en utvecklare att få sin progressiva webbapp att känna och fungera mer som den välbekanta inbyggda appen.

Dessa manifest innehåller alla metadata som är relevanta för en given progressiv webbapp. För att en PWA ska kunna förverkliga sin potential fullt ut måste den kunna fästas på startskärmen, anpassa sig till olika skärmstorlekar och justera hur den gör element till dessa miljöer. Web-app-manifest hjälper det att göra alla dessa saker.

Den tredje delen är App Shell. Detta är vad som gör att en progressiv webbapp ser ut som en standard native-app. Detta är användargränssnittet som vanligtvis byggs med en mobil-första metod. I de flesta fall består den av samma saker som dagens standardwebbsida är: HTML, CSS och JavaScript.

Nu när servicearbetare har släppts är huvuddelen av det som gör en PWA till vad det är möjligt via Safari på ungefär samma sätt som det är genom Chrome, Firefox eller Opera. Även om det kanske inte fungerar så smidigt eller är lika anpassningsbart, är det ett stort steg i rätt riktning.

Servicearbetare är inte bara för mobil

Om du inte är intresserad av mobilteknik eller inte kan se hur detta gäller utanför det mobila området, överväga vad servicearbetare kan göra för att förbättra den allmänna surfupplevelsen för alla på landsbygden. Eller någon annanstans utan en tillförlitlig anslutning. Det här är en teknik som kan göra att appar, visade på en smartphone eller ett skrivbord, fungerar pålitligt var som helst.

Avslutningsvis är Apple lite senare till den progressiva webbappsfesten än nästan alla andra webbläsarutvecklare. Men nu är de inne. Det är inte längre “Kommer de att stödja det?” det är “Hur mycket stöd kommer vi att se i år?”

Andrew Gazdecki är grundare och VD för Bizness Apps, ett företag som hjälper småföretag att bygga mobila lösningar för att konkurrera med stora varumärken. Deras mobilappsplattform gör det möjligt för alla att skapa en mobilapp för sitt företag. Många av våra kunder är återförsäljare av mobilappar – marknadsförings- eller designbyråer som använder vår plattform för att kostnadseffektivt bygga mobilappar för småföretagskunder. När han inte hjälper småföretag surfar han i Stilla havet.

0 Shares