Varför Salesforce inte är någon Microsoft-konkurrent [Q&A]

0 Shares

I slutet av förra året förvärvade Salesforce Slack för 27,7 miljarder dollar, en affär som har orsakat stora vågor inom företagets mjukvarumarknad, eftersom experter försöker förutse hur chattappen passar under Salesforce-paraplyet och om detta är ett försök att utmana Microsoft för företaget.

Vi pratade med CoreView-vd Shawn Lankton, vars företag inte bara är Microsoft Gold-partner utan vars SaaS-hanteringsplattform stöder företag som driver moln- och hybridmiljöer. Han gav oss sina tankar om Salesforces motivation bakom försäljningen och hur den kommer att forma företagets mjukvaruvärld.

BN: Varför tror du att Salesforce förvärvade Slack?

SL: Det finns två sätt att tolka Salesforces förvärv av Slack: antingen utnyttjar den marknaden och köper en riktigt cool SaaS-app med en hård kundbas eller så försöker den plugga in ett hål i plattformen.

Just nu är Salesforce en teknisk jätte som till stor del har flögit under antitrustradaren. Det spola med kontanter och ta upp intressanta företagstekniska företag som Slack, Tableau och till och med Pardot för några år tillbaka. Det är möjligt att de köper nu och planerar att ta reda på resten senare. Kom ihåg att Slack köptes strax över deras börspris så att de inte betalade en enorm premie på ett företag som en gång var hett.

Det är lika troligt att de visste att de behövde en chattfunktion för att förbättra Salesforce-plattformen. Företagets nuvarande app, Chatter, var i grunden död vid ankomsten. Att lägga till Slacks fantastiska UI / UX-talang kan hjälpa till att krydda en annars överväldigande Salesforce-användarupplevelse. Samtidigt kan Slacks kraftfulla kommunikationsförmåga över flera företag ansluta köpare och säljare på nya kraftfulla sätt. Föreställ dig en enkel dubbel opt-in för att skapa en säker kommandokanal för att diskutera försäljning, kundservice eller andra känsliga konversationer.

Vad vi vet om den här affären är att Slack har hittat storebror den så desperat behövde. Företaget försökte gå tå till tå med Microsoft och började se Teams äta sin lunch. Ekonomiskt stöd, förstklassigt marknadsstöd och säljteam för stora företag ger en omedelbar boost till Slack medan Salesforce får en övertygande produktintegration för framtiden.

BN: Håller du med mediarapporter om att Salesforce försöker konkurrera direkt med Microsoft?

SL: Varje SaaS-företag konkurrerar i viss mån med Microsoft. Microsoft är enormt och har fingrarna i dussintals branscher: från spel till företagssamarbete till sociala medier och moln. Jag tror inte att detta är ett direkt skott på Microsoft; istället försöker Salesforce förbättra vad det redan gör på en högre nivå. Allt har förändrats och alla försöker bättre betjäna sina kunder i denna nya miljö.

BN: Vem tror du är Microsofts största konkurrent just nu?

SL: Alla FAANG-företag (Facebook, Apple, Amazon, Netflix och Google) tävlar i viss utsträckning mot Microsoft. Den mest direkta konkurrenten är förmodligen Google, med sina head-to-head-erbjudanden av GSuite för produktivitet, Android / Chrome som operativsystem, en lönsam molninfrastrukturverksamhet och en AI-assistent. Det görs bra med högre utgåvor och startups eftersom de är billigare alternativ till Microsoft men företag har hållit sig borta mest på grund av risken. Risken ligger inte i osäkerheten i Googles erbjudanden; det är oron att alla dessa icke-kärnverksamheter plötsligt kommer att försvinna om Google beslutar att sluta finansiera dessa initiativ av någon anledning. I sin kärna är Google ett digitalt marknadsföringsföretag som fördärvar sig i allt annat tills det blir uttråkat. Microsoft är ett företagsprogramvaruföretag. Period.

BN: Hur har Microsoft lyckats behålla sin ledande position?

SL: Microsoft har genomfört en splittrings- och erövringsstrategi med enskilda konkurrenter. När som helst en mjukvaruleverantör av bästa sort utmanar ett av sina erbjudanden – inklusive Slack, Canva, PipeDrive, AirTable eller Notion – kan företaget omfördela FoU-resurser och en global marknadsföringsmotor för att motverka dem. Kasta in faktumet om företagets bakåtkompatibilitet och en lätt sprinkling av interoperabilitet och Microsoft har cementerat hundratals livslånga företagskunder. Det är verkligen svårt att lämna Microsoft helt om du driver ett modernt företag.

Kina har några nya erbjudanden från WeChat, Baidu och ByteDance men inget företag har ännu kunnat utmana Microsoft i företaget.

BN: Hur påverkar Microsofts konkurrensfördel IT-beslut?

SL: Bara för att Microsoft är det största, dåligaste programvaruföretaget för företagsproduktivitet i världen betyder det inte att det är det endast spel i stan. Jag ser sällan Microsoft-butiker. Salesforce är ett bra exempel på ett företag som har gjort det bra trots att möta ett välförankrat Microsoft-erbjudande, Dynamics. Marknaden för företagsprogramvara är inte ett nollsummaspel. Det finns gott om utrymme för innovation baserat på företagens dynamiska behov.

Faktum är att vi lever i en värld med flera SaaS där flexibilitet, smidighet och transparens är avgörande för företag. Appkrypning är naturlig och hälsosam oavsett hur trogen Microsoft tror att CIO är hos ett företag. Satellit SaaS-distributioner är oundvikliga. Företagen måste dock ha insyn i dessa distributioner för att hålla dem under ledning. Företag måste förstå vilka appar anställda använder så att de kan se, hantera och automatisera sina hybrid- och molnmiljöer.

Fotokredit: Ken Wolter / Shutterstock.com

0 Shares