Vivaldi 3.0 för skrivbordet avslöjar ny spårare och annonsskydd, Vivaldi för Android lanseras officiellt

0 Shares

Det är en dag med dubbel firande för fans av Vivaldi-webbläsaren. Inte bara släpps Vivaldi 3.0 för Windows, Mac och Linux, men företaget – leds av Operas grundare Jon S von Tetzchner – presenterar den första stabila utgåvan av Vivaldi för Android.

Båda versionerna har en helt ny funktion i sken av inbyggda annons- och trackerblockerare. Skrivbordsutgåvan presenterar också en ny klocka för statusfältet, plus förbättringar av dess pop-out-videofunktion.

Den officiella utgåvan av Vivaldi för Android kommer cirka sju månader efter det att den första – fullt utrustade – betaversionen gjordes tillgänglig. Under de mellanliggande månaderna har mobilwebbläsaren lagt till mer funktionalitet från den huvudsakliga stationära webbläsaren för att ge användarna ett alternativ som nästan bokstavligen kan formas efter deras behov.

Både stationära och mobila versioner av Vivaldi 3.0 presenterar två integrerade blockerare som är utformade för att öka användarnas integritet och säkerhet. Den första är en Tracker-blockerare, som använder blocklistan DuckDuckGo Tracker Radar för att säkerställa att särskilt otäcka tredjepartsspårare hålls i schack när användare surfar på nätet.

Det är anslutet av en annonsblockerare – detta är något ogenomskinligt, eftersom ingen information om vilka listor eller tekniker som används tillhandahålls.

Båda blockeringsfunktionerna är inaktiverade som standard. Användare kan aktivera dem för alla webbplatser via Inställningar> Sekretess, eller aktivera dem plats för plats genom att klicka på sköldikonen som nu visas i adressfältet. Observera att det finns tre alternativ: inaktiverad, endast spårningsblockering eller spårningsblockering och annonsblockering. För närvarande kan annonsblockering inte aktiveras på egen hand.

När den är aktiverad som standard kan användare behålla en vitlista över webbplatser som ska ignoreras från samma inställningsdialog.

Fler nya funktioner
Vivaldi 3.0 för skrivbordet avslöjar också en ny anpassningsbar klocka i statusfältet – klicka här för att avslöja en analog klocka plus alternativ för att ställa in en nedräkning eller tidsbaserat larm – dessa kan sparas som förinställningar för att återanvändas senare. Användare kan anpassa klockans statusfältknapp genom att högerklicka på den.

Desktop-webbläsarens pop-up-videofunktion får också flera förbättringar. En ny skjutreglage gör det lättare att navigera i video direkt från popup-fönstret, medan de som tycker att funktionen är distraherande kan inaktivera den via Inställningar> Webbsidor.

En sista förbättring innebär att webbläsarens rumsliga navigeringsfunktion får en stor förbättring, med användare som nu enkelt kan hoppa mellan länkar på en sida både vertikalt och horisontellt med en kombination av Skift och alla fyra piltangenterna – notera, rumslig navigering måste först aktiveras under Inställningar> Webbsidor.

Vivaldi 3.0 64-bitars och Vivaldi 3.0 32-bitars är båda tillgängliga nu som gratis nedladdningar för Windows, Mac och Linux. Vivaldi för Android 3.0 är tillgängligt för alla Android-telefoner och surfplattor som kör Android 5.0 eller senare.

0 Shares