Vivaldi lanserar sin första mobila webbläsare för Android

0 Shares

Norskbaserade Vivaldi Technologies har släppt sin första mobilwebbläsare: Vivaldi Beta 2.7 för Android. Denna lilla bror till Vivaldi för skrivbord delar sitt mål att erbjuda användarna så mycket kontroll över webbläsarens utseende och funktionalitet som möjligt.

Trots “beta” -taggen är Vivaldi för Android fullt utrustad från början. Medan det saknas några viktiga element som sannolikt kommer att visas i framtida utgåvor, till exempel stöd för tillägg, är det fullt fungerande och stöder nyckelelement som paneler och Vivaldi-konton för synkronisering.

Vivaldi är den sanna efterträdaren till den ursprungliga Opera-webbläsaren, utvecklad av en teamledare av Jon S von Tetzchner, grundaren av Opera. Efter att ha framgångsrikt etablerat Vivaldi som en stationär webbläsare är målet att skapa en mobil närvaro, och den här Android-versionen är ett starkt första försök.

Den unika försäljningsargumenten för Vivaldi – dess användaranpassning – är en viktig del av mobilappen och kan ses från det ögonblick du öppnar den för första gången, med användargränssnittet som packar mycket i ett litet skärmutrymme utan att överväldiga dig. Adressfältet och Vivaldi-menyn (via dess ikon) är högst upp på sidan, med hemsidan som pekar på den välbekanta snabbuppringningen. Knapparna längst ner ger åtkomst till paneler, historik, sökknapp och flikväxlare. Allt är utformat för att efterlikna utseendet på skrivbordet för att öka förtrogenheten.

Vid tidpunkten för den första lanseringen är fyra paneler tillgängliga för mobilanvändare: bokmärken, historik, nedladdningar och det praktiska anteckningsfältet där du kan skapa anteckningar från grunden eller från utvalda element på webbsidor (välj bara som vanligt så ser du en Alternativet ‘Kopiera till anteckning’ visas – tryck på den här och en ny anteckning skapas).

Flikväxlingsknappen är där du går för att komma åt synkroniserade, vanliga och privata flikar tillsammans med papperskorgen (vilket ger dig möjlighet att återställa oavsiktligt stängda flikar). Experimentera med vertikala och horisontella swipes som ett navigationsmedel. Andra snygga detaljer: lägg till beskrivningar i dina bokmärken, som alla kan sökas direkt från adressfältet – talar om det, använd söknamn med en bokstav för att snabbt söka över flera motorer – till exempel ‘g’ för Google eller ‘b’ för Bing.

Du kan hämta bokmärken i mappar som visas på den nya flikskärmen för enkel åtkomst. Ett alternativ för “Klonflik” på menyn gör det enkelt att duplicera flikar och du kan logga in på ditt Vivaldi-konto för att synkronisera inställningar, bokmärken och flikar mellan enheter. Det finns till och med ett skärmdumpverktyg som låter dig fånga en fullständig, rullningsbar sida, medan tillgänglighetsalternativen gör att du kan slå på Reader View och bli uppmanad att använda den på webbsidor som stöds.

Vivaldi är angelägen om att lyfta fram säkerhet: all synkroniserad data är föremål för end-to-end-kryptering, och den lovar att den inte har några mönster för att lagra, oavsett att sälja, dina personuppgifter.

Det är ett kraftfullt första steg in i mobilwebbläsarens värld – Vivaldi har helt klart tagit sig tid att få rätt på det, med en bra blandning av funktioner för att öppna upp saker. Förvänta dig att fler funktioner kommer att flytta över från skrivbordets webbläsare under de närmaste månaderna – Vivaldis uppgift blir att integrera dem utan att förlora den snabba, lyhörda och användarvänliga känslan av denna första beta. Vivaldi Beta 2.7 för Android finns nu som gratis nedladdning för telefoner och surfplattor som kör Android 5.0 eller senare. Dessutom finns Vivaldi 2.7 och Vivaldi 2.7 64-bit för Windows, Mac och Linux.

0 Shares