VMware har inga planer på att stödja Windows 10 på M1 Mac-datorer – Windows är andra prioritet bakom Linux

0 Shares

VMware Fusion på Apple Silicon

Släppet av M1-drivna system välkomnades varmt av Mac-communityn, till stor del tack vare den enorma prestationsförstärkningen som Apple-kisel ger. För macOS-purister är övergången till M1-chips mycket meningsfull, men för alla som brukade köra andra operativsystem på sina Mac-datorer fanns det frågor.

Att köra Windows 10 på M1-system är möjligt tack vare den senaste versionen av Parallels for Mac, men det här är långt ifrån den enda virtualiseringsmjukvaran som finns – folk har frågat en tid vad de kan förvänta sig av VMware Fusion. Nu har företaget avslöjat detaljer om vad som ska komma; och även om det är bra nyheter för Linux-fans är det inte så bra för Windows-användare.

Se även:

VMware-produktlinjechef Michael Roy har skrivit ett långt blogginlägg där han avslöjar att “att köra x86-operativsystem på Apple-kisel inte är något vi planerar att leverera med detta projekt”. En av anledningarna till att han ger detta är hans personliga övertygelse att “denna plattform kommer att vara snabbare att introducera ny upplevelser på bekostnad av att skära bort från det förflutna. Vart vi är på väg är någon gissning, men jag är övertygad om i vilken riktning vi rör oss är det inte bakåt”.

Men detta är inte anledningen till att VMware intar att “Windows är andra prioritet bakom Linux”. Skrivande om licensvillkoren för Windows på ARM, säger Roy:

Naturligtvis förväntar sig användare att köra Windows på en virtuell maskin, ungefär som vi har varit vana vid i många år nu. Med Windows on ARM är detta dock en unik situation, särskilt när det gäller Licensiering.

Programmet Insider Preview säger: “För att installera Windows 10 Insider Preview Builds, du måste köra en licensierad version av Windows 10 på din enhet. “Och så vitt vi vet finns det inget sätt att köpa en Windows 10 ARM-licens för en Mac med Apple-kisel. Det har diskuterats mycket om ämnet från användare och media och från Insider Download Page, det står:

Med Windows 10 på ARM Insider Preview kan du skapa 64-bitars ARM (ARM64) virtuella datorer i Hyper-V på Windows 10 ARM-baserade datorer. Skapa ARM64 virtuella datorer stöds inte på x64-maskinvara.

ARM64 virtuella datorer är stöds bara på enheter som uppfyller förutsättningarna:

Windows 10 ARM-baserade datorer med en Microsoft SQ1, Microsoft SQ2, Qualcomm Snapdragon 8cx eller Qualcomm Snapdragon 850-processor

– Windows 10 Pro eller Enterprise, bygga 19559 eller senare

– Hyper-V aktiverad (instruktioner)

Du kan se att det inte säger något om Apple-kisel. Vi har nått ut till Microsoft för kommentarer och förtydligande i ärendet.

För närvarande har vårt arbete varit inriktat på Linux-gästoperativsystem, och vi är övertygade om att om Microsoft erbjuder Windows on Arm-licenser bredare, är vi redo att officiellt stödja det.

Nyheten för Linux-användare är dock bra. Roy visar sin M1 MacBook Air som kör Fedora 34 och Ubuntu 21.04 samtidigt samtidigt som han knappast svettas. Och det är en situation som bara kommer att bli bättre; VMware säger att det är “laserfokuserat på att göra Arm Linux-virtuella datorer på Apple-kisel till en glädje att använda”.

0 Shares