Windows 10 april 2018 Uppdatering bryter SMBv1

0 Shares

Uppdatering för Windows 10 april 2018

Det är ingen hemlighet att Microsoft vill att folk ska flytta bort från det decennier gamla SMBv1-protokollet – samma protokoll som utnyttjades av Wannacry. Företaget har försökt uppmuntra användare att söka efter ett alternativ eller flytta till en nyare version under en tid.

Nu börjar människor upptäcka att uppgradering till Windows 10 april 2018 Update dödar protokollet. Användare har gått till forum för att klaga på att den senaste uppdateringen av Windows 10 inaktiverar SMBv1 och till och med går så långt som att blockera den från att återaktiveras.

Se även:

Den hårda linjen från Microsoft började tillbaka med Windows 10 Fall Creators Update som såg SMBv1 bort från standardinstallationer. Den som installerade funktionen men inte använde den på 15 dagar skulle upptäcka att den var inaktiverad för dem igen.

Men den uppenbara fullständiga blockeringen av protokollet av Windows 10 April 2018 Update har gjort många användare upprörda – det verkar som det fortfarande finns många människor som behöver använda det. Vissa människor har lyckats inaktivera Windows Defender, men det här är inte en idealisk lösning.

Microsofts Ned Pyle – som tidigare skrev en artikel som betonade att människor borde flytta en från SMBv1 – berättade för The Register:

Jag misstänker att de hänvisar till ett problem där de har SMB1-klienten installerad men kör applikationer från en fjärr SMB1-delning, medan de använder antivirusprogram som frågar processer som skapas på avlägsna banor genom en minifilterdrivrutin. Jag tror inte att det är en allmän oförmåga att ansluta eller komma åt filer.

Microsoft är medveten om problemet och har uppdaterat ett par Knowledge Base-artiklar i enlighet därmed. I KB4103721 och KB4100403 förklarar företaget:

Vissa användare som kör Windows 10 version 1803 kan få ett felmeddelande “Ett ogiltigt argument levererades” när de öppnade filer eller kör program från en delad mapp med SMBv1-protokollet.

Rådet är att:

Aktivera SMBv2 eller SMBv3 på både SMB-servern och SMB-klienten, som beskrivs i KB2696547.

Kanske mer uppmuntrande är det att:

Microsoft arbetar med en resolution som kommer att finnas tillgänglig senare i juni.

0 Shares